Ζυθοπεριηγήσεις πάνω σε γαϊδουράκια...

Πέμπτη



 Με μία ιδιαίτερη μπύρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Για μία τέτοια οικογένεια έχω να σας πω, λοιπόν, για τις μπύρες Donkey από τη Σαντορίνη, που προσφέρονται για όμορφα κεράσματα και ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς όλο το χρόνο!...

Οι Donkey Beers είναι προϊόντα τηςΖυθοποιίας Σαντορίνης, και δημιουργήματα της ομάδας Θήρα-Μπύρα, μιας παρέας τεσσάρων ταλαντούχων φίλων από ισάριθμα διαφορετικά σημεία του ορίζοντα. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να ξέρουμε μόνο τον οινοποιό Γιάννη Παρασκευόπουλο, οι υπόλοιποι τρεις, ωστόσο, έχουν τη δική τους δημιουργική συμβολή στο πρωτότυπο αυτό σχήμα. Πρόκειται για τον Boban Κrunic, brewer από τη Σερβία, την Αμερικάνα Majda Anderson, και τον Βρετανό Steve Daniel, έμπορο κρασιών που έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αποδοχή του Ελληνικού κρασιού από τη δύσκολη Αγγλική αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Μαζί ξεκίνησαν μία αλλιώτικη μικρο-ζυθοποιία στον οικισμό Μέσα Γωνία, στη Σαντορίνη, και φτιάχνουν, εδώ και μερικούς μήνες, ιδιαίτερες μπύρες που έχουν ήδη συζητηθεί πολύ, από afficionados και μη.

Δοκίμασα τις μπύρες μαζί με το Γιάννη και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την ασυνήθιστη αρωματική πολυπλοκότητα, γεύση και διάρκειά τους. Απ' ότι μου εξήγησε, αυτά οφείλονται - πέρα από τη δημιουργική τρέλλα της ομάδας - στον Αυστριακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και στις μοναδικές πρώτες ύλες, όπως τα συγκεκριμένα είδη βύνης από την Γερμανία και την Αυστρία, τα σπάνια είδη Λυκίσκου από την Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον, την Τσεχία και την Σλοβενία, καθώς και οι μαγιές από το Βέλγιο και την Αμερική. Οι δε μπύρες δεν ανήκουν σε μια από τις κλασικές κατηγορίες που ξέρουμε, αλλά είναι μια κατηγορία από μόνες τους, την οποία οι δημιουργοί τους ονομάζουν “Lagered Ale”, μια και συνδυάζουν την ξεδιψαστική φρεσκάδα μιας lager με το βάθος και τον πλούτο ενός ale.

Οι 3 (προς το παρόν, τουλάχιστον) ετικέτες που κυκλοφόρησαν ήδη είναι η Yellow Donkey, μια ευχάριστη ξανθιά μπύρα που είναι πιο κοντά στη lager, με ψημένα αρώματα στη μύτη και ελαφρύ χαρακτήρα, που πίνεται με μεζεδάκια ή και μόνη της, η Red Donkey, μια κόκκινη μπύρα φαγητού με κρεμώδη μύτη που πίνεται σε μεγάλο ποτήρι κρασιού συνοδεύοντας πικάντικα ψητά ή μαγειρευτά πιάτα, καθώς και η Crazy Donkey. Αυτή είναι η (πολύ) limited edition ετικέτα στην οποία κατά καιρούς γίνονται πρωτότυποι πειραματισμοί. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή το καλοκαίρι είχαν χρησιμοποιηθεί στην ζυθοποίησή της οινολάσπες Ασύρτικου και όσοι την δοκίμασαν (εγώ δυστυχώς δεν πρόλαβα, η συγκεκριμένη παρτίδα ήταν πολύ μικρή) δήλωσαν εκστασιασμένοι. Στην Crazy Donkey που δοκίμασα εγώ ακολουθήθηκε μια διαφορετική, πειραματική προσέγγιση στον λυκίσκο, ενώ (όχι συμπτωματικά) ο βαθμός πικράδας, που μετριέται σε International Bitterness Units, είναι στο Θεό! Θεωρώ ότι, λόγω των ζυμωμένων αρωμάτων της, η συγκεκριμένη μπύρα ταιριάζει τέλεια με αρωματικά (βλ. βρωμερά, για εμάς τους λάτρεις του είδους), είτε ωμά, είτε ψημένα.

Σημειώνεται ότι οι Donkey Beers είναι όλες αφιλτράριστες και απαστερίωτες, γι αυτό και πίνονται φρέσκιες. Όσο για το κεντρικό στοιχείο της ταυτότητας της ετικέτας, δηλαδή το συμπαθέστατο γαϊδουράκι, αυτό επιλέχτηκε όχι μόνο για να θυμίζει Σαντορίνη, αλλά και για να υπηρετεί το motto της Ζυθοποιία Σαντορίνης, που είναι "Hip-Hoppy Kick-Ass Ales"! Α, και κάτι σημαντικό: το μικρο-ζυθοποιείο είναι επισκέψιμο. Όποιος βρεθεί στη Σαντορίνη το καλοκαίρι μπορεί να δει τις Donkey Beers και τους δημιουργούς τους εν δράσει!

Εν τω μεταξύ, όποιος ενδιαφέρεται να τις απολαύσει ή και να τις σερβίρει στο τραπέζι των Εορτών, μπορεί να επικοινωνήσει με την εταιρεία Οινοχώρος, που τις διανέμει, στο τηλέφωνο 210-4220149.

Άρθρο από το in2life.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου