Homebrewing: Τέρμα στις δοκιμές για την ενανθράκωση.

Κυριακή



Ένα μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε home brewer καθότι οι συνταγές αλλάζουν ανάλογα με τις αναζητήσεις του ουρανίσκου μας είναι πότε φτάνουμε σε επιθυμητά ποσοστά φυσικής ενανθράκωσης της μπίρας μετά την εμφιάλωση. Αντιμετωπίζοντας ως τώρα το πρόβλημα εμπειρικά ή γευστικά κυρίως και αφού σπαταλήσουμε ένα με δυο φιάλες μέχρι να πάρουμε το πράσινο φως για τις υπόλοιπες, μια αξιόπιστη λύση είναι το μανόμετρο.
Ο μετρητής του Κόκορα
 με το πινακάκι πάνω στο ψυγείο ζύμωσης
 Προσαρμόζοντας το σε μια PET φιάλη αναψυκτικού (θα δυσκολευτείτε σε γυάλινη) θα έχουμε μια ένδειξη σε bar της πίεσης της φιάλης και με το σχετικό πίνακα θα μπορέσουμε να βρούμε το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα της μπίρας μας. Ένα μανόμετρο γλυκερίνης μέχρι 2,5 bar, μια πλαστική φιάλη αναψυκτικού, δυο φλάντζες για να μην έχουμε διαρροές διοξειδίου και ένα ανοξείδωτο παξιμάδι για να προσαρμόσουμε το μανόμετρο στο καπάκι και είναι έτοιμο.

Μερικά σημεία που θέλουν προσοχή: 
  • Το μανόμετρο πρέπει να έχει ενδείξεις  μέχρι 2,5 bar ειδάλλως χάνουμε σε ακρίβεια και δεν χρειαζόμαστε πιο μεγάλο εύρος. Μια lager στο 1.1 bar (κατά το lagering) είναι το ιδανικό.
  • Αφήνουμε πάντα το 5% της φιάλης κενό (head space) και πριν πάρουμε την μέτρηση ανακινούμε ελαφρά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε διαφανή φιάλη και για οπτικό test προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή με το φως καθότι οι χημικές ενώσεις του λυκίσκου θα αλλοιώσουν το περιεχόμενο της φιάλης.
  • Η απολύμανση θα πρέπει να γίνετε με απολυμαντικά διαλύματα και όχι με βράσιμο καθότι θα καταστρέψουμε και τη φιάλη αλλά και το μανόμετρο.
  • Όταν φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο δεν σημαίνει αυτόματα ότι η μπίρα μας είναι έτοιμη για κατανάλωση.Θα πρέπει να μείνει και άλλο στη φιάλη   ώστε να ''δέσει'' το διοξείδιο με τη μπίρα, κάτι που ποικίλει από είδος σε είδος.
  • Ρυθμίζουμε το επίπεδο διοξειδίου στη μπίρα αυξομειώνοντας τα σάκχαρα της εμφιάλωσης.
  • Φροντίζουμε την καθαριότητα της επαφής του μανόμετρου μετά από κάθε χρήση ώστε να εξασφαλίσουμε την λειτουργία σε βάθος χρόνου.
  • Λάβετε σοβαρά υπ' όψιν τη θερμοκρασία της μπίρας καθότι επηρεάζει κατά πολύ τις ενδείξεις. Ένα βήμα πιο πέρα, προσαρμόστε ένα θερμόμετρο υγρών κρυστάλλων πάνω στη φιάλη.


Δοκιμάστε αν λειτούργει η πατέντα σας με το αναψυκτικό από το μπουκάλι που θα χρησιμοποιείσεται.
Καλή Επιτυχία!!!

Το link που θα βρείτε τον πίνακα με τις αντιστοιχίες και περαιτέρω πληροφορίες...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου