Homebrewing: Απολύμανση πάνω απ' όλα...

Τρίτη

Υπάρχουν διάφορα απορρυπαντικά που προσφέρουν και ήπια απολύμανση, αλλά συνιστώ να προτιμάτε ξεχωριστά προϊόντα για τον καθαρισμό και την απολύμανση. Το απορρυπαντικό δεν θα πρέπει να αφήνει κατάλοιπα, και δεν πρέπει να είναι αρωματισμένο (εκτός αν σας αρέσει η μπύρα με άρωμα φρεσκάδας!). Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων.
Αφού έχουμε καθαρίσει καλά τον εξοπλισμό μας, περνάμε λοιπόν στην απολύμανση. Μπορείτε να την κάνετε με πολλούς τρόπους, αναφέρω εδώ τρεις:
§  Βρασμός
§  Betadine
§  Χλώριο
Προφανώς, με το βρασμό δεν χρειαζόμαστε κανένα πρόσθετο υλικό και η αποτελεσματικότητά του είναι δεδομένη. Το μειονέκτημα του βρασμού είναι το μεγάλο σκεύος που απαιτείται.

Χρησιμοποιώντας betadine, έχουμε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό νερό στην οποία διαλύουμε λίγο betadine, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το νερό. Μην το παρακάνετε, δεν χρειάζεται. Εμβαπτίζουμε στη λεκάνη αυτή για 30 τουλάχιστον δευτερόλεπτα ό,τι θέλουμε να απολυμάνουμε, και στη συνέχεια το βγάζουμε, το ξεπλένουμε με ζεστό νερό (τρεχούμενο ή σε δεύτερη λεκάνη) και το αφήνουμε να στραγγίσει. Αναδευτήρες και σκεύη μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, αλλά για τα μπουκάλια συνιστώ να στραγγίσουν πρώτα καλά πριν εμφιαλώσουμε.
Η προσέγγιση του χλωρίου είναι ακριβώς η ίδια, μόνο που προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού χλώριο (δεν παίρνει χρώμα το νερό προφανώς) χωρίς άρωμα, και το ξέβγαλμα μετά την απολύμανση θα πρέπει να είναι προσεκτικό και επιμελές.
Να θυμάστε: Αν ο καθαρισμός δεν είναι επιμελής και αποτελεσματικός, η απολύμανση δεν πρόκειται να σώσει τη μπύρα σας.
Συμβουλή: Μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό, καθαρίστε και απολυμάνετε και μια πιατελίτσα ή έναν δίσκο. Θα σας χρησιμεύσει να ακουμπάτε εκεί τον αναδευτήρα ή άλλα απολυμασμένα μικροσκεύη κατά τη διάρκεια της ζυθοποίησης, αλλά και τα καπάκια κατά την εμφιάλωση.
Στην ζυθοποιηση στο σπιτι (Homebrewing) η μολυνση του γλευκους ειναι ο μονιμος εφιαλτης και το θεμα συζητησης.Πολλες φορες ο ορος ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ (SANITATION) συγχεεται με τον ορο ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ (STERLIZATION).Ορος που δεν συναντουμε σε κανενα εγχειριδιο ζυθοποιησης για τον απλουστατο λογο οτι το σπιτι μας δεν πληρει τις προδιαγραφες πληρους αποστειρωσης που συνανταμε π.χ. σε ενα χειρουργειο.Οποτε εκ των πραγματων πρεπει να προσαρμοστουμε στον ορο Απολυμανση.Για να επιτυχουμε λοιπον συνθηκες απολυμανσης πρεπει ο εξοπλισμος μας να ειναι φυσικα καθαρος και το πετυχαινουμε αυτο με καλη πλυση και ξεβγαλμα με απορυπαντικο πιατων (χωρις αρωματα ενοειται) και τρεχουμενο νερο.Αφου γινει αυτη η διαδικασια προχωρουμε στο επομενο βημα που ειναι η απολυμανση με καποια ουσια. Αυτο το βημα θα καταστρεψει καποιους μικροοργανισμους που θα μεταβολισουν πρωτοι τα σακχαρα του γλευκους μας σε σχεση με την μαγια και ετσι θα καταστραφει η μπυρα μας.
Οι ουσιες που χρησημοποιουνται συνηθως και μπορουν να βρεθουν ευκολα στην τοπικη αγορα ειναι οι εξης :
§  Χλωρινη χωρις αρωμα
Για να απολυμανουμε τον εξοπλισμο μας με χλωρινη θα χρησημοποιησουμε μια ποσοτητα της ταξης 4ml ανα λιτρο κρυο νερο και η επιφανεια που θελουμε να αποστειρωσουμε θα πρεπει να ερθει σε επαφη περιπου 30 λεπτα και μετα θα πρεπει να ξεπλυθει με καυτο νερο για να φυγει η χαρακτηριστικη μυρωδια της χλωρινης .
§  Διαλυμα Betadine (Iodophor)
Για να απολυμανουμε τον εξοπλισμο μας με Διαλυμα Betadine 10% και χωρις ξεβγαλμα θα πρεπει να χρησημοποιησουμε 1,25-2,50 ml (12,5-25 ppm) ανα λιτρο και θα πρεπει να αφησουμε την επιφανεια υγρη για περιπου 2 λεπτα μετα αφηνουμε να στεγνωσει φυσικα και ειμαστε ετοιμοι. Οποιαδηποτε αλλη ποσοτητα περα των 2,50ml (25ppm) θελει ξεβγαλμα.
Δουλευει καλυτερα με απεσταγμενο νερο και χανει την δραση του οταν αρχιζει και ξεθωριαζει το χαρακτηριστικο χρωμα του μιγματος. Επισης δεν σημαινει οτι βαζω πολυ τα σκοτωνω ολα δυστυχως η δραση τους ειναι συγκεκριμενη και σε συγκεκριμενες ποσοτητες αν το παρακανουμε αφηνουν μυρωδιες ,ιζηματα που θα καταστρεψουν σιγουρα την μπυρα μας. Αν χρησημοποιουμε οποιαδηποτε αλλη ουσια παντα ακολουθουμε τις οδηγιες του κατασκεαστη.
Άρθρο από το wiki.beer.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου