Βρείτε τη σωστή θερμοκρασία για τη μπίρα σας...

Δευτέρα

Με αφορμή την πληθώρα διαφορετικών ειδών που μπορεί κανείς να γευτεί στον κόσμο της μπύρας, το ερώτημα της κατάλληλης θερμοκρασίας σερβιρίσματος τίθεται όλο και πιο συχνά. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες θεμελιώδεις αλήθειες σχετικά με το θέμα της θερμοκρασίας σερβιρίσματος της μπύρας. Ο κάθε δοκιμαστής έχει τις δικές του προτιμήσεις και αυτές κάποιες φορές αποκλίνουν σημαντικά από τις ευρέως αποδεκτές τιμές. Έτσι, ο οδηγός που θα διαβάσετε παρακάτω εστιάζει στις ευρέως αποδεκτές τιμές θερμοκρασίας, κι εσείς ως δοκιμαστής μπορείτε να τις ακολουθήσετε ή να αποκλίνετε όσο θέλετε.
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο από δύο πολύ διαδεδομένους μύθους. Ο πρώτος είναι ότι η μπύρα θα πρέπει πάντα να σερβίρεται παγωμένη. Οι macrobrewers (όρος που υποδηλώνει μεγάλες ζυθοποιίες, συνήθως πολυεθνικές, ως αντίθετος του "microbrewers") θέλουν να το πιστεύετε αυτό για έναν απλό λόγο: η εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία αναισθητοποιεί τις γευστικές απολήξεις της γλώσσας. Από τότε που οι πολυεθνικές ζυθοποιίες ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους με βάση όποιο στοιχείο εντυπωσιασμού μπορούσαν να φανταστούν και όχι με βάση τη γεύση, η ανάγκη ουδετεροποίησης της γεύσης απέκτησε ζωτική σημασία. Η γεύση δεν είναι απαραίτητο συστατικό ενός αναψυκτικού με αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, η γεύση στη μπύρα μαζικής παραγωγής αποτελεί συνήθως πρόβλημα. Πληθώρα παγωμένων αναψυκτικών όπως τα ισοτονικά ποτά, το παγωμένο τσάι ή το νερό έχουν λιγότερο επιθετική γεύση από μια μπύρα μαζικής παραγωγής. Έτσι, η αναισθητοποίηση των γευστικών απολήξεων της γλώσσας τώρα είναι ακόμα πιο σημαντική. Όσο για το τι εννοούν τα διαφημιστικά μηνύματα των εταιρειών λέγοντας ότι μια μπύρα πίνεται καλύτερα παγωμένη, αφήνουμε να το κρίνει η κοινή λογική. Έτσι λοιπόν, όχι, μια μπύρα δεν είναι απαραίτητο να πίνεται παγωμένη. Για την ακρίβεια, οι ποιοτικές μπύρες δεν πρέπει να πίνονται παγωμένες.

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι οι Αγγλικές μπύρες σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, ή "ζεστές". Λάθος. Σερβίρονται σε θερμοκρασία κελαριού, η οποία είναι μεταξύ 12 και 14°C. Η θερμοκρασία δωματίου είναι 21°C. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σημαντική.


Η ποιοτική μπύρα δεν σερβίρεται -ιδανικά- ούτε παγωμένη ούτε σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά κάπου ενδιάμεσα. Υπάρχουν πολλές γενικολογίες σχετικά με τις μπύρες διαφορετικών χρωμάτων και οι περισσότερες είναι εσφαλμένες. Παρόλα αυτά, το χρώμα μιας μπύρας φαίνεται να σχετίζεται με τη θερμοκρασία στην οποία αυτή σερβίρεται. Οι ανοιχτόχρωμες μπύρες σερβίρονται κατά κανόνα κρύες. Στην άλλη άκρη του θερμόμετρου βρίσκονται οι βαρειές, σκουρόχρωμες μπύρες όπως οι Quadrupels (τετραπλής ζύμωσης), οι Imperial Stouts και τα Barley Wines. Σε θερμοκρασία κελαριού σερβίρονται οι μπύρες Αγγλικού τύπου και στις ενδιάμεσες θερμοκρασίες σχεδόν όλες οι υπόλοιπες.


Παγωμένες (0-4°C):

Όλες οι μπύρες που ουσιαστικά δεν θέλετε να γευτείτε. Ξανθιές Lager, Malt Liquor, Καναδικού τύπου Golden Ale και Cream Ale, χαμηλού αλκοόλ, μηλίτης Καναδικού, Αμερικανικού ή Σκανδιναβικού τύπου.

Κρύες (4-7°C):

Hefeweizen, Kristalweizen, Kölsch, Premium Lager, Pilsner, Classic German Pilsner, φρουτόμπυρες, Golden Ales τύπου brewpub, Ευρωπαϊκές δυνατές Lager, Berliner Weisse, Belgian White, Αμερικανικές Dark Lager, γλυκιές Lambic και Gueuze φρούτων, και μπύρες τύπου Duvel

Δροσερές (8-12°C):

Αμερικανικές Pale Ale, Amber Ale, California Common, Dunkelweizen, Sweet Stout, Stout, Dry Stout, Porter, Αγγλικού τύπου Golden Ale, άγλυκες Lambic και Gueuze φρούτων, Faro, Βελγικές Ale, Τσέχικες Pilsner, Dunkel, Dortmunder/Helles, Vienna, Schwarzbier, καπνιστές, Altbier, Tripel, Ιρλανδικές Ale, μηλίτης Γαλλικού ή Ισπανικού τύπου

Θερμοκρασία κελαριού (12-14°C):

Bitter, Premium Bitter, Brown Ale, India Pale Ale, English Pale Ale, English Strong Ale, Old Ale, Saison, Unblended Lambic, Flemish Sour Ale, Bière de Garde, Baltic Porter, μοναστηριακές Dubbel, Belgian Strong Ale, Weizen Bock, Bock, Foreign Stout, Zwickel/Keller/Landbier, Scottish Ale, Scotch Ale, American Strong Ale, Mild, μηλίτης Αγγλικού τύπου

Ζεστές (14-16°C):

Barley Wine, Abt/Quadrupel, Imperial Stout, Imperial/Double IPA, Doppelbock, Eisbock, Mead

Καυτές (70°C):

Quelque Chose, Liefmans Glühkriek, σκούρες, πικάντικες χειμωνιάτικες ales όπως η Daleside Morocco Ale.


Πηγή: ratebeer.com
Μετάφραση/προσαρμογή: beer.gr του Αλέξανδρου Σεϊντάνη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου