Επεκτείνει τη συμβολαιακή γεωργία η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης.

Παρασκευή


Στην παραγωγή της πρώτης ελληνικής μπίρας, με τη χρήση αποκλειστικά εγχώριας πρώτης ύλης μέσα σε ορίζοντα δύο χρόνων, στοχεύει η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης, που παράγει την μπίρα «Βεργίνα».

Για το σκοπό αυτό προχωρά σταδιακά, σε ενίσχυση της στρατηγικής που έχει αρχίσει να αναπτύσσει για την ίδια παραγωγή κριθαριού, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, εντάσσοντας στο σχετικό πρόγραμμα νέες εκτάσεις... γης, αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων. Ανάλογο πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τσάι μέσω του οποίου η εταιρεία προμηθεύεται την πρώτη ύλη για το Tuvunu, δηλαδή το Ice Tea (παγωμένο τσάι) που αναμένεται να λανσαριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.




Νέα συμφωνία με παραγωγούς για 4.000 στρέμματα

Το πλάνο άρχισε να ξεδιπλώνεται από το 2006, όταν για πρώτη φορά ένα μέρος της αναγκαίας ποσότητας κριθαριού αποκτήθηκε σε συνεργασία με ντόπιους καλλιεργητές από την περιοχή της Ροδόπης, για να φθάσουμε το 2011, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης συμβολαιακής στρατηγικής της, να έχουν καλλιεργηθεί για λογαριασμό της εταιρείας 2.500 στρ. κριθάρι.

«Ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε, σε λίγα χρόνια, τα 10.000 στρέμματα καλλιεργειών και να καλύψουμε το 100% των αναγκών μας σε κριθάρι από την εγχώρια παραγωγή», τόνισε στην «Agrenda» ο ιδιοκτήτης της Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, πριν λίγες ημέρες η ζυθοποιία πραγματοποίησε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την εκπλήρωση του στόχου της, αφού ολοκλήρωσε τη συμφωνία με ντόπιους παραγωγούς για συμβασιοποίηση άλλων περίπου 4.000 στρεμμάτων γης, ώστε στην καινούρια καλλιεργητική περίοδο να σπείρουν κριθάρι.

«Για τη σεζόν του 2013 με την παραγωγή κριθαριού που αναμένουμε, υπολογίζεται ότι θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες μας από ίδια παραγωγή, σε ποσοστό περίπου 40 - 50%», εκτιμά ο κ. Πολιτόπουλος, προσθέτοντας πως στην παρούσα φάση τους υπόλοιπους αναγκαίους όγκους κριθαριού η εταιρεία τους εισάγει από τη Γερμανία.

«Με τους ρυθμούς που κινείται το αναπτυξιακό μας πλάνο στο κομμάτι της συμβολαιακής γεωργίας, αν όλα πάνε καλά το 2014 η ίδια παραγωγή κριθαριού θα καλύψει το 100% των αναγκών μας», είπε ο ίδιος για να τονίσει, παράλληλα, ότι με τον τρόπο αυτό και οι αγρότες της περιοχής ευνοούνται, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων πού θα παραδώσουν την παραγωγή τους και σε ποια τιμή. Για την τελευταία, ο κ. Πολιτόπουλος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, αρκούμενος απλώς να σημειώσει ότι είναι ικανοποιητική για τους καλλιεργητές.

Να σημειωθεί ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης εμφιαλώνει τρία είδη μπίρας (την «ξανθιά», την «κόκκινη» και τη «weiss») που τα εμπορεύεται με το σήμα «Βεργίνα» κι ήδη το μερίδιο που έχει κατακτήσει στην αγορά φθάνει το 6% της συνολικής κατανάλωσης.

Το άλλο μεγάλο στοίχημα της επιχείρησης, ωστόσο, δεν έχει να κάνει με το κύριο αντικείμενό της, την παραγωγή μπίρας, αλλά την επέκτασή της στην παρασκευή και εμπορία παγωμένου τσαγιού. Το νέο προϊόν που έχει ετοιμάσει η εταιρεία, το Ice Tea με το σήμα «Tuvunu» μπήκε στην τελική ευθεία για την κυκλοφορία του στην αγορά σε συσκευασία κουτιού.

Για την παραγωγή του η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 80 τόνους τσάι του βουνού, το οποίο βράζει με μέλι, αντί ζάχαρης και χρησιμοποιεί φυσικό χυμό λεμονιού, στη θέση του αρώματος λεμονιού. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά με το «πλασάρισμα» του «Tuvunu» στην αγορά, το επόμενο βήμα, προς το τέλος του 2013, για τη βορειοελλαδική ζυθοποιία θα είναι το να προχωρήσει και στην εμφιάλωση του Ice Τίλιο και Ice Χαμομήλι.

Άρθρο από το alexpolisonline.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου