Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία κέρδισε το στοίχημα της μπίρας FIX.

Παρασκευή


Οταν το 2009 ο Γιάννης Χήτος μαζί με τους αδερφούς Ηλία και Γιώργο Γκρέκη εξαγόραζαν το σήμα της FIX Hellas, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν ειρωνικά, απαξιωτικά σχόλια: «Τι δουλειά έχει ένας “νερουλάς” με την μπίρα;». Ισως από σκοπιμότητα. Ισως από άγνοια, διότι δεν γνώριζαν ότι πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκονταν το ηπειρώτικο πείσμα του «νερουλά» Γιάννη Χήτου, συνιδιοκτήτη της εταιρείας «Ζαγόρι» και των αδερφών Γκρέκη, που δραστηριοποιούνταν ήδη στη μικροζυθοποιία με την μπίρα Genesis. Αποτέλεσμα; Τρία χρόνια μετά την εξαγορά του σήματος και δύο χρόνια μετά τη διάθεσή της ξανά στην αγορά, η μπίρα Fix Hellas, προϊόν πλέον της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία εντός Ελλάδος και πλέον διεκδικεί θέση και σε ξένες, μακρινές αγορές, όπως αυτές της Κίνας και του Καναδά.


Η απρόσμενη και μάλιστα υπό συνθήκες κρίσης επιτυχία της FIX αποδίδεται, πέρα από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος αυτού καθαυτού, τα οποία προφανώς τυγχάνουν της αποδοχής σημαντικής μερίδας των καταναλωτών, και στο γεγονός ότι πρόκειται για σήμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία. Η παραγωγή της μπίρας FIX ξεκίνησε το 1850 στην Ελλάδα από τον εκ Μονάχου ορμώμενο Ιωάννη Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Βαυαρών που είχαν έρθει στην Ελλάδα μαζί με τον Οθωνα και εγκαταστάθηκαν τελικά μόνιμα στη χώρα. Η μπίρα, ωστόσο, αποκτά οπαδούς και μεταξύ των Ελλήνων κι έτσι ο Ι. Φιξ αποφασίζει να εγκαταστήσει το ζυθοποιείο του στο Κολωνάκι το 1864 και έξι χρόνια μετά να ανοίξει μπιραρία στις πλαγιές του Αρδηττού. Το όνομα της μπιραρίας ήταν «Μετς» και τελικά έδωσε το όνομά της σε όλη την περιοχή εκεί. Το 1893 η μπιραρία μεταφέρεται σε μεγαλύτερο χώρο, επί της Λεωφόρου Συγγρού. Η ζήτηση είναι τέτοια κι έτσι σταδιακά η μικρή χειροκίνητη βιοτεχνία εξελίσσεται σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, στο γνωστό εργοστάσιο του ΦΙΞ. Ρόλο στην επιχείρηση αναλαμβάνει και ο μεγαλύτερος γιος του Ι. Φιξ, ο Κάρολος, ο οποίος το 1922 είναι ο πρώτος που φέρνει στην Ελλάδα τον τεχνητό πάγο.

Επειτα από πολλές δεκαετίες κυριαρχίας της ΦΙΞ στην ελληνική αγορά, αλλά και πολλών κακών χειρισμών και ανταγωνισμού από νέες μπίρες, το 1982 το εργοστάσιο κλείνει. Το 1995 η εταιρεία «Δ. Κουρτάκης Α.Ε.» εξαγοράζει από την Εθνική Τράπεζα τα σήματα της μπίρας ΦΙΞ, την οποία παράγει «φασόν», χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 2009 είναι η χρονιά-σταθμός για την πλέον ιστορική μπίρα, καθώς εξαγοράζουν το σήμα ο Γ. Χήτος και οι αδερφοί Γκρέκη, κατασκευάζουν ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο στη Ριτσώνα και στις αρχές Απριλίου του 2010 η μπίρα κυκλοφορεί ξανά στην αγορά. «Αν αναλογιστεί κάποιος ότι του χρόνου συμπληρώνονται τα 150 χρόνια επώνυμης παρουσίας της FIX στην Ελλάδα, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ελληνικότητα, την οποία πολλοί διεκδικούν τελευταία ολοένα και περισσότερο, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που εφ’ όσον το έχει κάποιο προϊόν στο DNA του, δεν χρειάζεται να την παραμετροποιεί και να την ποσοτικοποιεί», τονίζει η διοίκηση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στην «Κ».

Οι νέοι ιδιοκτήτες της FIX φιλοδοξούν να δώσουν την παλιά αίγλη με ένα εντελώς καινούργιο προϊόν. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι βρίσκονται εντός των στόχων τους. Το μερίδιο της FIX ανέρχεται ήδη στο 12% και βάζει για το 2013 στόχο το 15%. Το 2012 αναμένεται να κλείσει με τζίρο 45 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη, αν και με μικρές ποσότητες ακόμη, βρίσκεται σε 14 αγορές του εξωτερικού.

Άρθρο του Δημήτρη Μανιφάβα στη kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου