Το Αιγαίο με... αφρό

Κυριακή

του ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΙΝΤΕΛΑ

Μπορεί ο εγχώριος κλάδος της μπίρας να κυριαρχείται από πολυεθνικούς κολοσσούς όπως είναι η Heineken (Αθηναϊκή Ζυθοποιία) και η Carlsberg (Μύθος Ζυθοποιία), ωστόσο και οι ελληνικές ζυθοποιίες έχουν καταφέρει να κερδίσουν σημαντικά μερίδια αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, εκτός από τις ισχυρές εγχώριες δυνάμεις, όπως είναι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Fix) του Γιάννη Χήτου, η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης (Βεργίνα) του Δημήτρη Πολιτόπουλου και η ΕΖΑ του Αθανάσιου Συριανού (και εδώ και λίγο καιρό με τη συμμετοχή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου), υπάρχουν ακόμη αρκετές εταιρείες στην περιφέρεια κυρίως, οι οποίες έχουν τη δική τους... τοπική ισχύ.
Για παράδειγμα, ικανοποιητικές πωλήσεις (15.000-20.000 εκατόλιτρα ζύθου) εμφανίζουν η VAP (του Παντελή Κουγιού) και η Magnus Master (του Εμμανουήλ Παπαδημητρίου) στη σημαντική, από τουριστικής άποψης, αγορά της Ρόδου.

Από τις μικροζυθοποιίες της ηπειρωτικής Ελλάδας ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η Μεσσηνιακή (μπίρα ΝΕΔΑ), η οποία ιδρύθηκε 100 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα το 2009 από τον Διονύση Χατζόπουλο και τη Μαρία Αναστασιάδου, η Ζέος, η οποία βρίσκεται στο Αργος και αποτελεί δημιούργημα του Ελληνα ομογενή από τον Καναδά Κρις Παπαδήμα, του Ντέιβιντ Γουντ και του Μπάρι Μιούρεϊ, καθώς και η Septem που έχει έδρα το Αυλωνάρι της Εύβοιας και είναι μία δημιουργία των αδερφών Σοφοκλή και Γιώργο Παναγιώτου.

Ακόμη στην Πάτρα υπάρχει η Μικροζυθοποιία Πολιτεία -σε έναν χώρο απέναντι από το λιμάνι της πόλης-, στον Πειραιά η Πειραϊκή Μικροζυθοποιία (από τον Αλέξη Κουμάντο) η οποία το 2011 εγκαταστάθηκε σε μία νέα υπερσύγχρονη μονάδα στη ΒΙΠΕ Λαμίας, ενώ πριν από μερικές ημέρες έκανε την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ελληνική μπίρα Deluxe, η Status Beer -με δημιουργό και επικεφαλής τον ζυθολόγο Βασίλη Στεργίου με σπουδές στο Πολυτεχνείο του Μονάχου-, η οποία διατίθεται κατ' αρχήν σε πολυτελή ξενοδοχεία στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι έχουν γίνει αρκετές κινήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο και εν μέσω της κρίσης από επιχειρηματίες που διέκριναν ευκαιρίες ανάπτυξης στη συγκεκριμένη αγορά, δεδομένης και της δύναμης που έχει για τη χώρα μας ο τουριστικός τομέας.
Volkan και... CrazyDonkey

Στη Σαντορίνη, ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός, ιδρυτής και δημιουργός του Greece Debt Free (ενός οργανισμού για τη μείωση του ελληνικού χρέους) δημιούργησε τη μπίρα Volkan. Μια μπίρα η οποία αναμειγνύει το σπάνιο μέλι από σταφύλια της Σαντορίνης με το πολύτιμο κίτρο της Νάξου.
Σημειώνεται ότι το 50% των κερδών από τις πωλήσεις των δύο μπιρών (ξανθιά Pilsner και μαύρη σταρένια Lager) δίνονται για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Οι φιάλες 330 γραμμαρίων των ζύθων Volkan κυκλοφορούν στην αγορά σε τιμές που βρίσκονται στα επίπεδα των 3 ευρώ/φιάλη. Σύμφωνα με στοιχεία της Casss (υπό του κ. Λεωνίδα Κουμάκη), το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν περίπου 350 εκατόλιτρα.

Στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων δημιουργήθηκε το 2011 ακόμη μία μικροζυθοποιία, η SantoriniBrewingCompany από μία... πολυεθνική παρέα που την απαρτίζουν ο οινολόγος και οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο Σέρβος ζυθοποιός Μπόμπαν Κρούνιτς, ο Βρετανός οινέμπορος Στιβ Ντάνιελ και η Αμερικανίδα Μάζντα Αντερσον.
Το εμπορικό σήμα της εταιρείας είναι το... παραδοσιακό γαϊδουράκι της Σαντορίνης και πιο συγκεκριμένα η YellowDonkey, η RedDonkey και η CrazyDonkey. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται σπάνιες πρώτες ύλες, όπως π.χ. λυκίσκος από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Σλοβενία.

Το 2012 εκτιμάται ότι διετέθησαν περίπου 400 εκατόλιτρα μπίρας.


Μία από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες περιφερειακές ζυθοποιίες είναι η Corfu Beer ή αλλιώς Κερκυραϊκή Ζυθοποιία. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 από τον Σπύρο Καλούδη και βρίσκεται στον Αρίλλα σε ένα μικρό χωριό στα βόρεια του νησιού. Οι πρώτες μπίρες ήταν δύο αφροζυμωτές μπίρες (η Real Ale Special και η Real Ale Bitter) για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η σειρά Ionian με τη Royal Ionian και την Ionian Epos, μια μπίρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ που περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας.

Σημειώνεται ακόμη ότι η μπίρα Koroibos Ale (που πήρε το όνομά της από τον Δρομέα Κόροιβο, που διακρίθηκε το 776 π.Χ. στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες) διακρίθηκε σε ευρύτατο τεστ γευσιγνωσίας, που διοργάνωσε η βρετανική αλυσίδα pubs Wetherspoon (με εκατοντάδες σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο) και αποτέλεσε την επίσημη μπίρα στα σημεία πώλησης του δικτύου της για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον κ. Κουμάκη, επικεφαλής της Casss, εκτιμάται ότι η «Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία» το 2012 διέθεσε περίπου 3.000 εκατόλιτρα ζύθου.

Περίπου έναν χρόνο ζωής μετράει η μπίρα Χίου, η οποία δημιουργήθηκε από τον Μάνο Ναζλίδη. Πρόκειται για μία φρέσκια (αφιλτράριστη & απαστερίωτη) μπίρα, η οποία διατηρείται μόνο σε ψυγείο (4,9% ABV). Ζυμώνεται και ωριμάζει για 4 έως 6 εβδομάδες σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων. Η Ζυθοποιία Χίου βρίσκεται στον Κάμπο της Χίου, χρησιμοποιεί νερό από την πηγή Παναγιά Βοήθεια και παρασκευάζει την μπίρα της με δύο γερμανικές βύνες κριθαριού, ολόκληρους λυκίσκους (χρησιμοποιούνται οι Amarilo, Magnum με αμερικάνικες καταβολές και Bobek από τη Σλοβενία) και ξηρού τύπου γαλλική μαγιά. Η δυναμικότητα του Ζυθοποιείου θα είναι στην αρχή μόλις 4.000 λίτρα τον μήνα και μέσα στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται μπίρες που θα πλημμυρίζουν από χιώτικο χαρακτήρα - όπως π.χ. με μαστίχα Χίου.


Ρεθυμνιακή και κρητική ζυθοποιία
Ελληνογερμανική... ζύμωση



Από τον Αύγουστο του 2001 η γερμανική οικογένεια Μπρινκ δημιούργησε τη Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία, η οποία έκανε το ξεκίνημά της με την παραγωγή της πρώτης βιολογικής μπίρας στην Ελλάδα. Η μπύρα κυκλοφορεί σε δύο τύπους (ξανθιά και μαύρη) και είναι προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» διέθεσε περίπου 900 εκατόλιτρα μπίρας. Στα Χανιά δεσπόζει η παρουσία της Κρητικής Ζυθοποιίας, η οποία ιδρύθηκε το 2007 στο Ζουνάκι Κυδωνίας από τον Γιάννη Λιονάκη (μηχανολόγο-μηχανικό στο επάγγελμα) -μέσα σ' έναν πορτοκαλεώνα που κληρονόμησε από την πατέρα του-, έχοντας όμως την υποστήριξη... Γερμανού ζυθοποιού. Κυκλοφορεί ξανθιά και μαύρη μπίρα με το σήμα Χάρμα, προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση από πολλούς χώρους εστίασης στην Κρήτη. Οι πρώτες ύλες είναι βύνη, λυκίσκος, μαγιά που εισάγονται από τη Γερμανία και συμπληρώνονται από το κρυστάλλινο νερό των Λευκών Ορέων. Εκτιμάται ότι το 2012 η «Κρητική Ζυθοποιία» διέθεσε περίπου 800 εκατόλιτρα μπίρας, όσα δηλαδή της επιτρέπει η παραγωγική της δυνατότητα.

Μάγια Τσόκλη
Διαλέξαμε την Τήνο γιατί μας εμπνέει
«Είμαστε άνθρωποι της θάλασσας και των Κυκλάδων? Αγαπάμε το Αρχιπέλαγος και πιστεύουμε ότι μόνο η παραγωγή μπορεί να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη της χώρας και των νησιών μας. Ετσι, συγκεντρώσαμε τις δυνάμεις μας σ' έναν τόπο και σ' ένα προϊόν, που μας εμπνέουν: Την Τήνο και την μπίρα». Αυτή είναι η φιλοσοφία των ιδρυτών της νέας ελληνικής μπίρας ΝΗΣΟΣ, που ξεκίνησε πρόσφατα το ταξίδι της. Αλέξανδρος Κουρής, Μάγια Τσόκλη, Ελίνα και Κωστής Δάλλας είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων με σκοπό την παραγωγή, εμφιάλωση και χονδρική διάθεση μπίρας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Η Μάγια Τσόκλη δηλώνει στην «Οικονομία» πως επέλεξαν την Τήνο γιατί τους εμπνέει. «Και οι τέσσερις της ομάδας την είχαμε διαλέξει ως τόπο διακοπών, και οι τέσσερις την ονειρευόμασταν ως ιδανικό τόπο μελλοντικής μόνιμης κατοικίας. Ομως θέλαμε να τη συνδυάσουμε με μία δημιουργική και κυρίως παραγωγική απασχόληση για να συμβάλουμε κι εμείς στην τοπική αλλά και περιφερειακή ανάπτυξη».

Δεν είναι ρίσκο
Η ομάδα που υπογράφει την μπίρα υποστηρίζει πως δεν θεωρούν ρίσκο την κίνησή τους, εν μέσω της κρίσης και είναι «μια ομάδα ανθρώπων από φύση αισιόδοξοι (με χίλια δυο προβλήματα, όπως όλος ο κόσμος). Για τους λάτρεις της μπίρας, η ΝΗΣΟΣ δημιουργήθηκε για να είναι σε πλήρη αρμονία με την κυκλαδίτικη γαστρονομία. Συνοδεύει ιδανικά ψάρι, θαλασσινά, ψητά σχάρας, κοτόπουλο. Η μπίρα παράγεται σε μικρές ποσότητες, με τέχνη, αγάπη, πάθος, ενθουσιασμό και σεβασμό για τον καταναλωτή. Συστατικά της, τα υψηλότερης δυνατής ποιότητας, βύνη, λυκίσκος, μαγιά, που δίνουν πλούσια γεύση και άρωμα, ενώ δεν υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία (παστερίωση/flash pasteurization) και δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά.

Άρθρο από το ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου