Υγεία: Τα «παρεξηγημένα» τρόφιμα για το αδυνάτισμα...

Τετάρτη

Το καλοκαίρι είναι μία από τις εποχές του χρόνου, όπου οι συζητήσεις για το ποια δίαιτα θα μας βοηθήσει να... χάσουμε γρήγορα τα 2-3 παραπανίσια κιλά, την κυτταρίτιδα ή πώς θα διατηρήσουμε το βάρος μας στις διακοπές βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο!

Και κάπου εδώ, ακούμε και διαβάζουμε πολλά για το τι πρέπει να τρώμε, για το τι πρέπει να αποφεύγουμε, ποια τρόφιμα μας παχαίνουν και ποια μας αδυνατίζουν! Κατά πόσον, όμως, όλα αυτά που ακούμε έχουν επιστημονική βάση και στηρίζονται στην πραγματικότητα;

Ακολουθούν 3 «παρεξηγημένα» τρόφιμα που οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ότι μας παχαίνουν Ζυμαρικά: Είναι, ευρέως, διαδεδομένα ως «παχυντικό» τρόφιμο! Στην πραγματικότητα, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο! Τα ζυμαρικά ανήκουν στα αμυλούχα τρόφιμα και βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής διατροφής, με αποτέλεσμα να μπορούν να βρίσκονται συχνά στο τραπέζι μας ως εναλλακτική του ψωμιού, του ρυζιού ή της πατάτας.



Έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς μας εφοδιάζουν με σύνθετους υδατάνθρακες, σελήνιο (κυρίως τα ολικής άλεσης), πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Μία μερίδα ζυμαρικά (150γρ) μας δίνει περίπου 320 θερμίδες.

Επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα, αλλά και στο τρόπο μαγειρέματος, μιας και η προσθήκη ζωικού βουτύρου, κρέμας γάλακτος ή αλλαντικών αυξάνει κατά πολύ το περιεχόμενο τους σε θερμίδες και λιπαρά!

Αντίθετα, μία μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών και τριμμένο τυρί μειωμένων λιπαρών ή ως συνοδευτικό πρωτεϊνούχων τροφών (π.χ. κρέας, κοτόπουλο) αποτελούν ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα! Αν, μάλιστα επιλέξετε ζυμαρικά ολικής άλεσης θα σας χορτάσουν καλύτερα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν!

Μπίρα: Η μπίρα είναι στην ουσία ένα «τρόφιμο» για το οποίο οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ότι παχαίνει ή ότι δημιουργεί το λεγόμενο «σωσίβιο» στην κοιλιά! Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Η μέτρια κατανάλωση μπίρας (1 κουτάκι για τις γυναίκες και 2 κουτάκια για τους άνδρες ημερησίως) έχει σχετιστεί με καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους μέσα σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο διατροφής και άσκησης και δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους εφόσον οι θερμίδες της προσμετρούνται στο καθημερινό ενεργειακό μας ισοζύγιο.

Ένα κουτάκι μπίρας περιεκτικότητας 5% σε αλκοόλ αποδίδει στον οργανισμό μας περίπου 142 θερμίδες, επομένως είναι καλή επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και περιέχει τις λιγότερες θερμίδες ανά 100 mL συγκριτικά με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Επιπλέον, η μπίρα είναι ένα προϊόν που παράγεται με φυσικό τρόπο, ενώ περιέχει κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Πρέπει να δώσετε, όμως, προσοχή στα συνοδευτικά της μπίρας. Επιλέξτε για παράδειγμα ψητά ή ωμά λαχανικά ή ψητά θαλασσινά και αποφύγετε τηγανητούς μεζέδες ή αλμυρά σνακ, τα οποία θα σας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά.

Ξηροί καρποί: Οι «παρεξηγημένοι» ξηροί καρποί αποτελούν κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, ενώ έχει βρεθεί να έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Μια μερίδα ξηρών καρπών (π.χ. 6 αμύγδαλα, 2 ολόκληρα καρύδια, 15 φιστίκια) αποδίδει στον οργανισμό μας μόλις 45 θερμίδες!

Αν καταναλώνετε καθημερινά ωμούς, ανάλατους και μη καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα σας παχύνουν αν τους καταναλώνετε με μέτρο.

Μη ξεχνάτε ότι κανένα τρόφιμο δεν μας παχαίνει ή μας αδυνατίζει από μόνο του. Σημασία έχει το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσα στην ημέρα αλλά και το σύνολο των θερμίδων που καίμε μέσα από την καθημερινή μας κίνηση.

Γι’ αυτό μην πέφτετε στην παγίδα των παχυντικών και μη τροφίμων, αλλά ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να τα καταναλώνουμε όλα τα τρόφιμα, αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα, τη συχνότητα και τον τρόπο κατανάλωσής τους.

Άρθρο από το nutrimed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου