Θέλουν να αυξήσουν τα στρέμματα συμβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιμου κριθαριού και οι τρεις ζυθοποιίες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα!!

Σάββατο

του Σταύρου Παϊσιάδη

Μάχη χαρακωμάτων δίνουν αυτή την εποχή οι τρεις ζυθοποιίες της χώρας μας, που πραγματοποιούν πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας στην καλλιέργεια βυνοποιήσιμου κριθαριού, για να προσελκύσουν τους παραγωγούς με ελάχιστες εγγυημένες τιμές. Η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης ανακοίνωσε τιμή που θα κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα (δηλαδή οροφή στα 20 λεπτά το κιλό), ενώ ακολουθεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με 18 λεπτά. Στον ανταγωνισμό μπαίνει και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που φέτος αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα παραγωγούς και από άλλες περιοχές εκτός της Βοιωτίας και Εύβοιας που ήδη εφαρμόζει το πρόγραμμα, αν και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει την τιμή που προσφέρει. Βέβαια και οι τρεις ζυθοποιίες γνωρίζουν ότι πρέπει να δώσουν «δελεαστικές» τιμές στους καλλιεργητές κριθαριού, γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυτοί θα στραφούν στην παραγωγή ζωοτροφών. Ωστόσο εκτός των τιμών μετρά και τι προσφέρει η κάθε εταιρεία στον παραγωγό. Πάντως το θετικό είναι ότι και οι τρεις ζυθοποιίες αποφάσισαν φέτος να αυξήσουν τα στρέμματα καλλιέργειας που θα εντάξουν στο πρόγραμμα.



Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Το 2013, ήταν μια εξαιρετικά παραγωγική χρονιά για το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, καθώς η εταιρεία προμηθεύτηκε 38.100 τόνους ελληνικό κριθάρι από εγχώριους παραγωγούς. Επίσης, διπλασίασε τον αριθμό των παραγωγών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και έτσι σήμερα συνεργάζεται με 2.100 εγχώριους παραγωγούς, αριθμός διπλάσιος από το 2012, μέσω 23 συνεταιρισμών και συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία θέλει να καλύψει μέσα στην επόμενη τριετία εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες παραγωγής των προϊόντων της από ελληνικό κριθάρι. Στόχο έχει στις αρχές του 2015 οι συνολικές ποσότητες που θα προμηθεύεται να φτάσουν τους 65.000 τόνους.
Η εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιεί το πρόγραμμα, έχει προμηθευτεί συνολικά περίπου 108.600 τόνους υψηλής ποιότητας ελληνικού κριθαριού από εγχώριους παραγωγούς. Η αξία της ποσότητας αυτής ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ η προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η βυνοποίηση του κριθαριού πραγματοποιείται στα δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία της εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, τα οποία είναι τα μοναδικά βυνοποιεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Τα οφέλη του προγράμματος για τους παραγωγούς είναι:

Λαμβάνουν πίστωση για την αγορά των σπόρων.
Γνωρίζουν την ελάχιστη εγγυημένη τιμή κατά την υπογραφή των συμβολαίων, τον Οκτώβριο.
Προμηθεύονται με παραγωγικές ποικιλίες με μεγάλη αντοχή και απόδοση.
Απορροφάται όλη η παραγωγή εφόσον πληροί τις ποιοτικές προδιαγραφές που έχει θέσει η εταιρία.
Πληρώνονται αμέσως μετά την παραλαβή του κριθαριού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Τους παρέχεται υποστήριξη και τεχνογνωσία από εξειδικευμένους συνεργάτες της εταιρίας.
Έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ετήσιες ενημερωτικές συναντήσεις με την εταιρία.
Η ελάχιστη εγγυημένη τιμή θα παραμείνει ίδια με πέρυσι, δηλαδή 18 λεπτά το κιλό κριθαριού.

Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, συμπλήρωσε φέτος τον 2ο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού. Από τα 1.500 στρέμματα που διαθέτει η επιχείρηση στις περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, το φετινό αποτέλεσμα του θερισμού ήταν 600 τόνοι ελληνικού κριθαριού εξαιρετικής ποιότητας, ποσότητα εξαπλάσια της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανταπόκριση των γεωργών είναι μεγάλη και σκέφτεται την ερχόμενη σεζόν να διπλασιάσει τα στρέμματα καλλιέργειας αλλά και να συμπεριλάβει σε αυτά και παραγωγούς από άλλες περιοχές.

Τα οφέλη για τους παραγωγούς είναι:


  • Έχουν εξασφαλισμένη την πώληση της σοδειάς τους, για χρονικό διάστημα ενός έτους τουλάχιστον, και με συγκεκριμένη τιμή, η οποία καθορίζεται πριν από τη σπορά.
  • Ο καρπός που θα σπείρουν τους παρέχεται από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία.
  • Έχουν τη διαρκή συνεργασία εξειδικευμένων συμβούλων/γεωπόνων, που παρακολουθούν εντατικά τις καλλιέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας (από την προετοιμασία και καταλληλότητα του χώματος πριν τη σπορά, μέχρι τον τελικό καρπό).
  • Η καθοδήγηση των ειδικών συμβάλλει και στην εκπαίδευση των αγροτών ως προς την ορθή και «υγιεινή» διαδικασία καλλιέργειας των χωραφιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αποκλεισμό χρήσης φυτοφαρμάκων.


Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης
Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία το 2013 υπόγραψε συμβόλαια για 5.000 στρέμματα στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας και Έβρου, καλύπτοντας το 40% με 50% των αναγκών της σε πρώτη ύλη. Ο σχεδιασμός για την ερχόμενη χρονιά προβλέπει συμβόλαια για 12.500 στρέμματα και ήδη έχει υπογραφεί το 80%. Για το 2015 σχεδιάζει το διπλασιασμό τους στα 25.000 στρέμματα. Δεδομένου ότι οι παραγωγικές ανάγκες καλύπτονται από 10.000 στρέμματα, από το 2014 η εταιρεία θα μπορεί να τροφοδοτεί και άλλες μικροζυθοποιίες.

Άρθρο από το agrotypos.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου