Για τον Bernd Brink οι νόμοι λειτούργησαν...

Τετάρτη


Ξεχάστε τη γνωστή  μπύρα «Ρεθυμνιακή» όπως την ξέρατε.
Μπύρα Brink’s λέγεται προς το παρόν, αφού ο νόμος περί ζύθου είναι ακόμη στα χαρτιά και δεν προβλέπει μπύρα με ονομασία προέλευσης! Έτσι μια μεγάλη παύλα υπάρχει στη θέση του ονόματος «Ρεθυμνιακή» και με αυτήν την ετικέτα θα κυκλοφορεί στο εμπόριο μέχρι να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο.
Θα αναρωτηθεί όμως εύλογα κανείς: Πώς τόσα χρόνια η επιχείρηση έβγαζε την μπύρα με το συγκεκριμένο όνομα και τώρα δεν μπορεί;
Άλλοι καιροί άλλα ήθη με τη γραφειοκρατία να παραμένει σταθερή αξία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους λέει πως δεν έχουν κατοχυρωθεί γεωγραφικοί προσδιορισμοί για την μπύρα στην ελληνική νομοθεσία και γι’ αυτό  δεν  επιτρέπουν να ονομαστεί «Ρεθυμνιακή» η μπύρα. Είναι στα σκαριά η σχετική νομοθεσία, ωστόσο μέχρι τότε απαγορεύεται δια ροπάλου να χρησιμοποιηθεί όνομα που ορίζει γεωγραφικά την μπύρα.
Η λέξη Ρεθυμνιακή όμως δεν είναι είδος μπύρας ούτε υπάρχει προστατευόμενη ονομασία γεωγραφικής προέλευσης.
Ούτε αυτό όμως είναι σοβαρό επιχείρημα όπως φαίνεται.
Και δεν έφταναν όλα αυτά κάνει και ζημιά ο «Καλλικράτης». Σε ποια περιοχή αναφέρεται η μπύρα;  Στην πόλη του Ρεθύμνου, στο Δήμο Ρεθύμνου, στη Νομαρχία Ρεθύμνου ή στο Ρέθυμνο μετά τον Καλλικράτη; Μη συγχύζουμε το καταναλωτικό κοινό που δεινοπάθησε να καταλάβει τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.
Τι σκέφτηκαν να κάνουν λοιπόν οι ιδιοκτήτες; Έφτιαξαν ετικέτες με μια παύλα στη θέση της ονομασίας με την ελπίδα κάποτε να ψηφιστεί ο περιβόητος νόμος και να μπει στη θέση της η ονομασία.
Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα, γεγονός παραμένει ότι η μπύρα φτιάχνεται πάντα στο Ρέθυμνο, πάντα με την ίδια γνωστή υπέροχη γεύση, ξανθιά και μαύρη για να καλύπτει όλα τα γούστα και είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από την ΔΗΩ. Και οι δυο μπύρες είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες και έχουν 4.8% αλκοόλ. Φτιάχνονται με πίστη στο Γερμανικό νόμο του 1516, περί «καθαρότητας της μπύρας», περιέχοντας εκτός από νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά, όλα βιολογικής καλλιέργειας.
Στη συνείδηση του κόσμου που την προτιμά, η γραφειοκρατία δεν παίζει ρόλο αφού θα είναι πάντα η «Ρεθυμνιακή», η μπύρα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Ρεθύμνου και της Κρήτης και έχει κερδίσει τους λάτρεις του ζύθου και στην υπόλοιπη χώρα.

Άρθρο από Κρητική Επιθεώρηση.

1 σχόλια:

Rooster είπε...

Πόσες άραγε ακόμα εταιρίες να χρησιμοποιούν τον τόπο προέλευσης ως ονομασία...
Ίσως ο Dr. Bernd Brink ''παίζει''με Σκωτσέζικους κανόνες ακόμα.

Δημοσίευση σχολίου