Και η Tiger beer στο πλήρη έλεγχο της οικογένειας Heineken (;).

Δευτέρα


Εξαγορά 4,1 δισ. δολ. για τη Heineken

Τον πλήρη έλεγχο στην δημιουργία της μπύρας Tiger θα έχει πια Ηeineken, η οποία ήρθε σε συμφωνία με την Fraser and Neave ABP για την αγορά του μεριδίου της στην ασιατική ζυθοποιία έναντι του ποσού των 4,1 δισ. δολαρίων.

Η Ηeineken, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέθεσε πρόταση ύψους 50 δολαρίων Σιγκαπούρης ανά μετοχή για την αγορά του 40% της F&N ABP, το συμβούλιο της οποίας φέρεται να την έχει εγκρίνει, σύμφωνα με το reuters. Η ολλανδική εταιρεία έχει ήδη στην κατοχή της το 42% και πριν λίγες μέρες είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσφέρει 7,5 δισ. δολ. Σιγκ. για την αγορά και του υπολοίπου.
Στόχος της Ηeineken είναι να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της F&N ABP, στην προσπάθειά της να προστατεύσει την κυριαρχίας της σε μία συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά-«κλειδί» για τη δυναμική της, όπως θεωρείται αυτή της Σιγκαπούρης και γενικότερα της Ασίας. Όλα αυτά μάλιστα, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες η Thai Beverage Pcl (THBEV), ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου, Charoen Sirivadhanabhakdi, κατέθεσε προσφορά για το 22% της ίδιας εταιρείας, με την εταιρεία του γαμπρού να προσπαθεί επίσης να αγοράσει ένα ποσοστό της τάξης του 8%. «Η F&N ABP είναι μία εξαιρετική επιχείρηση και είναι απόλυτα φυσιολογικό το γεγονός πως η Ηeineken επιθυμεί να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που οι ανησυχίες μας για έναν πόλεμο προσφορών ήταν αβάσιμες», σχολίασε επί του θέματος ο ειδικός αναλυτής Τρέβορ Στίρλινγκ, από το Στάνφορντ του Λονδίνου.

Κάποιοι συνάδελφοί του θεωρούσαν πως η Ηeineken ήταν πολύ πιθανό να ανέβαζε κι άλλο την προσφορά της για να διασφαλίσει τον έλεγχο της εταιρείας, στην οποία εμπλέκεται από το 1931 και μέσω της οποίας διανέμει εμπορικά τα προϊόντα της στην Νότια Ασία.

Η Heineken αύξησε κατά 4,2% στα 46,3 ευρώ τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της αγοράς της F&N ABP, την ώρα που νωρίτερα το πρωΐ βρισκόταν στα 46,02 ερώ ανά μετοχή. Παράλληλα η μετοχή της F&N ABP στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης είχε κλείσει στα 49,5 δολ. Σιγκ.

Η προσφορά πάντως του ολλανδικού κολοσσού στη ζυθοποιία, ήταν στα 50 δολ. Σιγκ. ανά μετοχή, κατά 8 δολ. Σιγκ. μεγαλύτερη από τα 42 δολ. Σιγκ. που αντιστοιχούσαν σε κάθε μετοχή της εταιρείας της Σιγκαπούρης, πριν ανακοινωθεί το σχέδιο για την αγορά της.

Η αγορά της F&N ABP αναμένεται να αποτελέσει το τελευταίο «βήμα» της Heineken, στην ενοποίηση της επιχείρησης, την ώρα που οι ζυθοποιίες αγοράζουν η μία την άλλη, ή αποσκοπούν στην απόκτηση του ελέγχου των κοινοπραξιών.

Άρθρο από το xrimatistirio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου