Επένδυση €2,5 εκ. στην ΕΖΑ από τον Δ.Δασκαλόπουλο...

Πέμπτη


Επιβεβαιώνονται, μετά από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, για συμμετοχή του fund Damma Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο και στο δ.σ. της ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

"Η εzα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με στόχο την χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της στρατηγικής.



Με αυτή την αύξηση κεφαλαίου, η διοίκησή της σηματοδοτεί την δέσμευση της στην υλοποίηση μιας φιλόδοξης αλλά και ρεαλιστικής στρατηγικής ανάπτυξης με βασικό όραμα την συγκέντρωση Ελληνικών brand names από τον ευρύτερο κλάδο του ζύθου, των αναψυκτικών και του εμφιαλωμένου νερού σ’ ένα κοινό μετοχικό σχήμα και με στόχο την διακριτή παρουσία του στην ελληνική και στις ξένες αγορές.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου έχει ως βασικό άξονα και αποδίδει την αντίστοιχη προτεραιότητα στην στήριξη της αμιγούς ελληνικής παραγωγής και καινοτομίας και επιδιώκει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελληνική γεωργία και βιομηχανία καθώς και τα σύγχρονα δίκτυα διανομής στην εσωτερική και στην εξωτερική αγορά.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εzα που πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2013, αποφασίσθηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά €2,5 εκατ. με παραίτηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλαιών μετόχων και απευθείας κάλυψη του ποσού της αύξησης από την DAMMA HOLDINGS S.A. (επενδυτική εταιρία Δ. Δασκαλόπουλου).

Μετά την αύξηση του ΜΚ (μετοχικού κεφαλαίου) και σε συνδυασμό με την απευθείας αγορά υφισταμένων μετοχών που κατείχαν μέλη της οικογενείας Συριανού από την DAMMA HOLDINGS η νέα μετοχική σύνθεση της εzα διαμορφώθηκε ως εξής:

66,1% Α. Συριανός και

33,9% DAMMA HOLDINGS

Η DAMMA HOLDINGS θα συμμετέχει με δυο μέλη στο νέο 7μελές Δ.Σ. της εταιρείας και θα έχει βαρύνουσα συμμετοχή σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις της εzα.

Σύμβουλος της DAMMA HOLDINGS SA και με ουσιαστική συνεισφορά στην ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι η Core Capital Partners A.E.".


Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και στο δ.σ. της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνικής Ζυθοποιία αποκτά το fund Damma Holdings, συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Πρόκειται για το δεύτερο επενδυτικό άνοιγμα της εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο, μετά από την είσοδό της στο χώρο των καλλυντικών  και πιο συγκεκριμένα στο μετοχικό κεφάλαιο της Κορρές Φυσικά Προϊόντα ΑΕ τον Ιούνιο του 2011.

Κύκλοι του περιβάλλοντος του επιχειρηματία επιβεβαίωναν την πληροφορία, σημειώνοντας πως πρόκειται για σημαντική επένδυση και ως εκ τούτου την πρώτη επιχειρηματική κίνηση υψηλού προφίλ του επενδυτικού κεφαλαίου που δημιούργησε το 2007 όταν πούλησε την Vivartia (όπως είχε μετονομασθεί η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα) στην MIG.

Η επένδυση στην «ΕΖΑ» σύμφωνα με ορισμένες πηγές προσεγγίζει το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η «EZA», γνωστή και ως «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης», διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο ζύθου με μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα και απασχολεί περισσότερους από 100 ειδικευμένους εργαζόμενους στη μονάδα της στο Κυπαρίσσι Φθιώτιδας.

Η ζυθοποιία, συμφερόντων του Έλληνα επιχειρηματία Θανάση Συριανού, ξεκίνησε το 1989 ως θυγατρική της βαυαρικής ζυθοποιίας Lowenbrau που είχε μπει ήδη στην ελληνική αγορά με εισαγωγές από το 1980. Το 1988 η γερμανική μητρική απέκτησε το εργοστάσιο στο Κυπαρίσσι αλλά δέκα χρόνια αργότερα αποφάσισε να το πουλήσει.

Η τεχνογνωσία παραγωγής γερμανικής μπύρας εμπλουτίστηκε και με τεχνογνωσία παραγωγής βελγικής μπύρας, ενώ η ΕΖΑ εισήγαγε και λανσάρισε στην ελληνική αγορά ξένα σήματα. Σήμερα παράγει ή εισάγει και διανέμει μπύρες με τα εμπορικά σήματα Blue Island, Berlin, Pils, Arcobrau, Augustijn, Gulden Draak και Weis. Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία στη σκευασία «βαρέλι» για μπιραρίες, εστιατόρια και pub. Το δίκτυο διανομής της περιλαμβάνει περισσότερα από 2.500 σημεία όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και café ενώ έχει εισέλθει και στην  παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Ο κύκλος εργασιών της το 2011 ήταν 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. το 2010, ενώ για την χρήση του 2012 κύκλοι της αγοράς ανεβάζουν τις πωλήσεις πλησίον των 13 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της στα τέλη του 2011 ανερχόταν στα 9,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,13 εκατ. αφορούσαν βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό.

Το πλάνο ανάπτυξης της ζυθοποιίας μέχρι το 2017 περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ, προσανατολισμένες κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της στην Αταλάντη. Παράλληλα, η ζυθοποιία αναμένεται με όχημα τα νέα κεφάλαια να επεκταθεί παράλληλα και στην αγορά των αναψυκτικών, του τσαγιού και του νερού, ενώ  διευρύνει συνεχώς το δίκτυο εξαγωγών της με παρουσία σε Ολλανδία, Γερμανία, Κύπρο, Ισραήλ και σε χώρες των Βαλκανίων.



Άρθρο από το www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου