Happy St Patrick’s Day !!!

Κυριακή


Ας ξεκινήσουμε με μια ευχή...SLAINTE!
H κατεξοχήν φράση που θα ακούσετε σήμερα και κατά παράδοση κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Έτσι οι φίλοι μας οι Ιρλανδοί εύχονται "στην υγειά μας" και τσουγκρίζουν τις "πράσινες" μπύρες τους...
καθώς χορεύουν και γλεντούν ξέφρενα στους δρόμους όλης της χώρας. Σήμερα είναι η εθνική γιορτή των Ιρλανδών. Γιορτάζει η χώρα τους, και οι απανταχού Ιρλανδόφιλοι ανά τον κόσμο. Είναι η μέρα του δικού τους Αγίου, του Αγίου Πατρικίου (St. Patrick). Τι ήταν και γιατί τον γιορτάζουν; Ας κάνουμε μια αναδρομή να δούμε λίγα ιστορικά πράγματα για αυτή την ημέρα…


Η 17η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα του Αγίου Πατρικίου, με αφορμή την επέτειο θανάτου του τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι κάτοικοι της Ιρλανδίας γιορτάζουν την ημέρα αυτή κάθε χρόνο την τελευταία χιλιετία, τουλάχιστον. Ο Άγιος Πατρίκιος, ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, ο οποίος ονομαζόταν Maewyn Succat – η δε καταγωγή του ήταν από τη Σκωτία. Η ημερομηνία γέννησής του εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 385-387 μ.Χ. ενώ υπολογίζεται ότι πέθανε μεταξύ 461-493μ.Χ. Όταν ήταν έφηβος φέρεται να έπεσε θύμα απαγωγής και να μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία, όπου έζησε ως σκλάβος για 5-6 χρόνια, ώσπου δραπέτευσε. Κατά την παραμονή του στην Ιρλανδία φέρεται να είχε ένα όραμα σταλμένο από το Θεό, το οποίο τον οδήγησε στο δρόμο που τον έκανε γνωστό ως Άγιο Πατρίκιο. Μετά το όραμα, εγκατέλειψε την παραδοσιακή πίστη του και προσηλυτίστηκε στην Καθολική εκκλησία. Άλλαξε το όνομά του σε Patrick και ταξίδεψε στην Ιρλανδία για να διαδώσει την πίστη του και να προσελκύσει πιστούς. Και για το λόγο αυτό έγινε γνωστός. Η επέτειος του θανάτου του έγινε γιορτή από την Καθολική Εκκλησία, με πολλά παραδοσιακά παγανιστικά στοιχεία να προστίθενται από το λαό σε αυτήν, όπως τα ξωτικά και ο μύθος του χρυσαφιού που περιμένει τον τυχερό στην άκρη του ουράνιου τόξου.

Αρχικά, το χρώμα που είχε συνδεθεί με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το γαλανό αλλά με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκε με το πράσινο. Ήδη από τον 17ο αιώνα υπάρχουν καταγεγραμμένα το τριφύλλι και οι πράσινες κορδέλες για τους εορτασμούς. Για το τριφύλλι, το σύμβολο της μέρας, λέγεται ότι ήταν αυτό που επέλεξε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει σχηματικά την έννοια της Αγίας Τριάδας στους προχριστιανικούς πληθυσμούς των Ιρλανδών.

Έτσι αυτήν την ημέρα οι μπυραρίες σε όλη την Ελλάδα όπως φυσικά και σε όλο τον κόσμο αλλά και τα μαγαζιά «Ιρλανδικών αισθημάτων» κάνουνε μεγάλα parties, μπυροποσίες και παίζουν αντίστοιχη μουσική. Από παλιά καθαρά Ιρλανδικά όπως Dubliners, John McCormack και Clancy Brothers, μέχρι σημερινές celtic punk μουσικές όπως Flogging Molly, Dropkick Murphys, και Rumjacks. Την τιμητική τους έχουν και μεγάλοι Ιρλανδοί μουσικοί με πρωτοστάτη τον θρυλικό κιθαρίστα Rory Gallagher, νεότερες μπάντες όπως οι Cranberries και παλιές σταθερές αξίες όπως οι Thin Lizzy.

Φυσικά τη συγκεκριμένη ημέρα καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες Ιρλανδικών προιόντων, όπως μαύρες μπύρες (Guiness και Μurphys), oυίσκι (Jameson, Tullamore Dew και Bushmills) αλλά και διαφόρων ειδών φαγητά που αποτελούν τη «συνοδεία» στην κατανάλωση του άφθονου αλκοόλ που ρέει! Βασικό όμως είναι το Irish Stew που παραδοσιακά τρώγεται αυτές τις μέρες από τον Ιρλανδικό λαό.

Εμείς λοιπόν σαν myRock, να ευχηθούμε σε όλους τους Ιρλανδόφιλους αλλά και τους Ιρλανδούς Happy St Patrick’s Day και μαζί με αυτούς θα βρεθούμε στα ίδια μέρη να γιορτάσουμε όπως αρμόζει στο κλίμα των ημερών! Πίνοντας και χορεύοντας... στα πράσινα!

Άρθρο από το tromaktiko.blogspot.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου