Ο αντρικός εγκέφαλος αγαπά τη γεύση της μπίρας...

Τρίτη


Ακόμα και λίγη γεύση του αγαπημένου σας ποτού μπορεί να ερεθίσει τον εγκέφαλο και να αυξήσει την ανάγκη για κατανάλωση ακόμα και χωρίς την επίδραση του αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 49 άντρες.

Η γεύση προκάλεσε την απελευθέρωση ντοπαμίνης.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Neuropsychopharmacology', έδειξαν μεγαλύτερη επίδραση σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού.
Ειδικοί δήλωσαν ότι η οικογενειακή σχέση προκαλεί κατάπληξη.

Οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου όταν μικρές ποσότητες διαφορετικών ποτών εγχύθηκαν με σπρέι στο στόμα τους.

Ερευνητές του Indiana University School of Medicine, συνέκριναν την επίδραση νερού, ενεργειακού ποτού και της αγαπημένης μπίρας των συμμετεχόντων.

Ο καθένας έλαβε 15ml υγρού σε 15 λεπτά. Τα ευρήματα έδειξαν ότι περισσότερη ντοπαμίνη απελευθερώθηκε στον εγκέφαλο μετά τη μπίρα και οι άντρες ήταν περισσότερο πιθανό να δηλώσουν ότι ήθελαν αλκοολούχο ποτό.


Ο καθηγητής David Kareken, πιστεύει ότι είναι το πρώτο πείραμα σε ανθρώπους που δείχνει ότι η γεύση-μόνη- ενός αλκοολούχου ποτού χωρίς την τοξική επίδραση του αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Υπέδειξε ότι η πιο έντονη επίδραση σε άντρες με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού θα μπορούσε να αποτελέσει κληρονομικό παράγοντα κινδύνου για αλκοολισμό.

Ο καθηγητής Dai Stephens, από το University of Sussex, δήλωσε ότι τα ευρήματα που είναι μια πρώτη πειστική ένδειξη σε ανθρώπους ότι η γεύση ενός ποτού έχει τέτοια επίδραση στον εγκέφαλο δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς γνωρίζουμε από έρευνες σε ζώα ότι γεγονότα συνδεόμενα με τη λήψη ουσιών οδηγούν σε αύξηση ντοπαμίνης.
Ωστόσο, δήλωσε ότι η οικογενειακή επίδραση ήταν εκπληκτική και εγείρει ερωτήσεις σχετικά με το αν αυτό υπογραμμίζει την ανάπτυξη κατάχρησης του αλκοόλ και ενδεχομένως άλλων ουσιών.

Άρθρο από το iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου