Σε αναζήτηση αγοραστή βρίσκεται η Craft Beer...

Τρίτη


Του Γιώργου Μανέττα

Υστερα από το κλείσιμο των δυο εστιατορίων - ζυθοποιείων που διατηρούσε σε Χαλάνδρι και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η ζυθοποιία Craft τερμάτισε και τη λειτουργία της μονάδας παραγωγής στην Παιανία Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή μπίρας στη μονάδα είχε σταματήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο παρέμενε ανοικτή προκειμένου να διαθέσει και τα τελευταία αποθέματα προϊόντων στην αγορά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία του επιχειρηματία Παύλου Εμμανουηλίδη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσε πλέον να αντεπεξέλθει στις υπέρογκες -για το μέγεθός της- υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 7,5 εκατ. ευρώ και σε μεγάλο βαθμό αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο.
Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο της ζυθοποιίας, και ειδικά στις μικροζυθοποιίες, οι οποίες παρά την ύφεση αναπτύσσονται, κερδίζοντας την προτίμηση ολοένα και περισσότερων καταναλωτών.

Η Craft ήταν η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία (ξεκίνησε το 1997) και είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη δημιουργία και αναβάθμιση του εργοστασίου της, το οποίο φέτος έκλεισε δέκα χρόνια «ζωής». Επιπλέον, τα προϊόντα της παρά τα προβλήματα είχαν καταφέρει να κατακτήσουν ένα μέρος του καταναλωτικού κοινού, ενώ από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε μέχρι και πριν την κρίση, η πορεία της ήταν έντονα ανοδική. Μάλιστα, από το 2007 στο μετοχικό της κεφάλαιό είναι τοποθετημένος ο επενδυτικός βραχίονας της Τράπεζας Αττικής, η Attica Ventures.
H τελευταία, όπως σημειώνουν άλλες πληροφορίες κάνει αγώνα δρόμου για να βρει αγοραστή για το εργοστάσιο της Craft, ώστε να υπάρξει συνέχεια στην εταιρεία.
Αγοραστής
Οι ίδιες πληροφορίες, φέρουν την διοικητική ομάδα του επενδυτικού κεφαλαίου να έχει κάνει κρούση στις ζυθοποιίες Ολυμπιακή Ζυθοποιία (παράγει τη μπίρα Fix Hellas) και EΖΑ (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης), χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια θετική εξέλιξη. «Αγκάθι» φαίνεται πως είναι τα χρέη που έχει συσσωρεύσει η Craft, αλλά και το ίδιο το εργοστάσιο, το οποίο φέρεται να μην διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα βιολογικό καθαρισμό.
Να σημειωθεί πως η Craft διέθετε έξι διαφορετικούς τύπους μπίρας που περιελάμβαναν τη «ξανθιά» Pilsner, την καστανή καπνιστή Smoked Lager, την κόκκινη Red Ale, την αφιλτράριστη σταρόμπιρα Weiss, την μαύρη Black Lager, και τη «ξανθιά» Athens Lager. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της επιχείρησης, ο οποίος αφορά τη χρήση του 2010, o κύκλος εργασιών ανήλθε σε 4.205.782,41 ευρώ και οι καθαρές ζημίες της σε 63.918,97 ευρώ. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, διαμορφώθηκαν σε 6,43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια τραπεζών σε 1,58 εκατ. ευρώ.

Άρθρο από το imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου