Έρχεται το πόρισμα για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Τρίτη


Στο τελικό στάδιο της έκδοσης εισήγησης για την πολύκροτη έρευνα που διεξάγεται εδώ και χρόνια στην αγορά της μπύρας, με επίκεντρο την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιανουάριο του 2013, με την οποία επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ενοποιήσει την αυτεπάγγελτη έρευνα που ξεκίνησε το 2005 η Αρχή με την έρευνα μετά από καταγγελία της Μύθος-Carlsberg, άνοιξε την νομική οδό ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση της -«δύσκολης» όπως χαρακτηρίζεται- υπόθεσης και να υποβληθεί το προσεχές διάστημα η σχετική εισήγηση προς την Ολομέλεια.


Η διαδικασία παρέμενε παγωμένη από το 2009, καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε προσφύγει δικαστικά κατά της συνένωσης των κατηγορητηρίων των δύο υποθέσεων και είχε εξασφαλίσει αναστολή εκδίκασης μέχρι και το τέλος του 2012-αρχές 2013, όταν το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εξετάσει μαζί τις υποθέσεις, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει συνδυαστικά τα στοιχεία των ερευνών της.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση σχετική εισήγησης για όσο διάστημα εκκρεμούσε το αίτημα της Αθηναϊκής για ακύρωση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που επικύρωνε την απόφαση περί συνεκδίκασης των δύο υποθέσεων από την Επιτροπή. Μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ με την οποία δικαιώνεται η επιλογή της Επιτροπής να συνεξετάσει τις δύο υποθέσεις, η υπόθεση μπαίνει στην τελική της ευθεία, καθώς ήδη στο μεσοδιάστημα η Επιτροπή είχε προχωρήσει τις ερευνητικές της ενέργειες.

Το σίριαλ ξεκίνησε το 2005, με την αυτεπάγγελτη έρευνα στον κλάδο της ζυθοποιίας και στο επίκεντρο τέθηκε η εξέταση τυχόν κατάχρησης της υπερδεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που μέχρι το 2008 εμφανίζονταν να ελέγχει μερίδιο άνω του 90% στην ελληνική αγορά μπύρας (σ.σ. σήμερα στην αγορά εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει σε ποσοστά κάτω του 75% αλλά με τον όμιλο να διατηρεί δεσπόζουσα θέση).

Το έτος 2006 η εταιρεία Μύθος Ζυθοποιία, μέλος του ομίλου Carlsberg, υπέβαλε καταγγελία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία εξετάστηκε από την Επιτροπή και αποφασίστηκε η συγχώνευση της καταγγελίας με την αυτεπάγγελτη έρευνα. Σχετικές δημόσιες καταγγελίες για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης μέσω αποκλειστικών συμβάσεων κ.ά., έχουν διατυπωθεί νωρίτερα και από τον επικεφαλής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης, κ. Δ. Πολιτόπουλο.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όμως, κατάφερε να παγώσει τη δικαστική διαδικασία, προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο και εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως την οριστική της εκδίκαση. Το βασικό επιχείρημα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ήταν ότι ευαίσθητα και εμπιστευτικά στοιχεία της εταιρείας θα μπορούσαν να περιέλθουν σε γνώση ανταγωνιστών της αν οι υποθέσεις συνεκδικάζονταν.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δικαιώθηκε, ωστόσο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κερδίζοντας ακόμη περισσότερο χρόνο μέχρι και τις αρχές του 2013 που κοινοποιήθηκε η απόφασή του και άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της υπόθεσης σχεδόν μια δεκαετία μετά το άνοιγμά της.

Πλέον η υπόθεση έχει λάβει σειρά προτεραιότητας, ο εισηγητής ολοκληρώνει το πόρισμά του και μετά την ακροαματική διαδικασία των εμπλεκόμενων μερών στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα εκδοθεί απόφαση.

Άρθρο από το capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου