Θεσσαλονίκη: Ζητείται ανάπλαση στο βιομηχανικό κτίριο του Φιξ, στη δυτική είσοδο...

Τετάρτη


Δεσπόζει στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα κτίρια και τις τεράστιες δεξαμενές - κουφάρια ενός δοξασμένου παρελθόντος, όταν η μπίρα έρεε άφθονη και εκατοντάδες άτομα είχαν βρει, στα "σπλάχνα" του επιβλητικού συγκροτήματος, ένα εργασιακό καταφύγιο.

Μόνο η ταμπέλα με τα γράμματα "Κάρολος Φιξ- Ζυθοποιΐα" υπενθυμίζει πλέον στους περαστικούς την ιστορία του βιομηχανικού συγκροτήματος που ιδρύθηκε από τους Mισραχή, Αλλατίνι και Φερνάντεζ και άρχισε να λειτουργεί το 1893, τριπλασιάζοντας την κατανάλωση μπίρας στη Μακεδονία. Η μονάδα, που ήταν κάθετης παραγωγής με εγχώριο κριθάρι, μονάδα εμφιάλωσης και παγοποιείο, πέρασε το 1926 στην ιδιοκτησία της αθηναϊκής εταιρείας "ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ", η οποία λειτούργησε το εργοστάσιο μέχρι το 1983.


Το 1989, κτίρια, οικόπεδο και όσα μηχανήματα είχαν απομείνει από το "πλιάτσικο", καθώς πολλοί ... τεμάχιζαν τις ογκώδεις μηχανές και τις πουλούσαν για σκραπ, βγαίνουν σε πλειστηριασμό και περνούν στα χέρια της οικογένειας Ζαφειρίδη.

Έκτοτε, τα κτίρια αφήνονται στο έλεος του χρόνου καθώς, όπως υποστηρίζει ο Διονύσης Ζαφειρίδης, διαχειριστής του πολιτιστικού συλλόγου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, "FIX IN ART", όλες οι προσπάθειες της οικογένειας για συντήρηση των κτιρίων, προσκρούουν στον βραδυκίνητο κρατικό μηχανισμό.

"Ούτε καρφί δεν μας επιτρέπεται να αγγίξουμε, ούτε καν τα μπάζα για να καθαρίσουμε τον χώρο" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Ζαφειρίδης. Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια ανασύστασης του χώρου, λειτουργεί σε μεταγενέστερα του 1890 κτίσματα, ένα βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία, σχολή θεάτρου και χορού, ένα μικρό θέατρο και στη μεγάλη αυλή, υπαίθριο συναυλιακό χώρο.

"Είμαστε ανοιχτοί στη διάθεση χώρων σε κάθε καλλιτεχνική ομάδα που δεν έχει στέγη προσπαθώντας να δημιουργήσουμε έναν εναλλακτικό χώρο διασκέδασης, όπου κάποιος μπορεί να περάσει τον χρόνο του ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα" εξηγεί.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος καταρρέουν από το πέρασμα του χρόνου, με τις στέγες να χάσκουν ετοιμόρροπες και αντικείμενα της ζυθοποιίας να γίνονται βορά στα χέρια επιτήδειων. "Υπάρχει πλέον θέμα επικινδυνότητας, καθώς πριν από λίγους μήνες, λαμαρίνες από τις δεξαμενές ξεκόλλησαν από τον δυνατό αέρα κι έφυγαν στον δρόμο. Επιπλέον, άμεσες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην τοιχοποιία των κτιρίων και τις στέγες" τονίζει ο κ.Ζαφειρίδης.

Εκκρεμεί σχετική μελέτη αποκατάστασης Όπως αναφέρει, πάντως, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δημήτρης Ζυγομαλάς, αρχιτέκτονας της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, επιτροπή αρμόδια για ζητήματα ετοιμορροπίας έχει συντάξει μελέτη για το Φιξ και την έχει αποστείλει για έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, εκκρεμεί να περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η μελέτη καθαίρεσης τμημάτων του διατηρητέου συγκροτήματος και στη συνέχεια θα εξεταστεί η αποκατάσταση του υπόλοιπου συγκροτήματος.

"Πιστεύω ότι ο χώρος μπορεί να γίνει πυρήνας ζωής και όχι λήθης" λέει ο κ.Ζαφειρίδης, ενθυμούμενος κι ένα περιστατικό με έναν ηλικιωμένο άντρα που συνάντησε τυχαία στην είσοδο του Φιξ και τού εξομολογήθηκε, με δάκρυα στα μάτια, τις μνήμες από το εργοστάσιο όπου δούλευε αυτός κι άλλες δύο γενιές της οικογένειάς του.

Ο κ.Ζαφειρίδης προσανατολίζεται πλέον στη δημιουργία, μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ενός βιομηχανικού μουσείου εμφιάλωσης, αφού τα περισσότερα από τα θηριώδη μηχανήματα που θεωρούνταν τεχνολογικά επιτεύγματα για την εποχή, σκουριάζουν στην πρόσοψη του εργοστασίου.

"Είναι θέμα πολιτικής απόφασης να σωθεί το Φιξ" εκτιμά και ζητά τη συμβολή και του Δήμου Θεσσαλονίκης στον αγώνα για τη διάσωση ενός συγκροτήματος που αποτελεί βιομηχανική κληρονομιά για την πόλη και μία σελίδα από μνήμες των 1500 εργατών και των απογόνων τους που μόχθησαν για την παραγωγή της μπίρας Φιξ.

Άρθρο από το ypodomes.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου