«Βλέπει» τα 20 λεπτά το ζυθοποιήσιμο κριθάρι...

Τρίτη

Με προοπτική τα 20 λεπτά το κιλό ξεκινούν αυτές τις μέρες οι παραλαβές κριθαριού από τις δύο ζυθοποιίες που εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζουν προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας με καλλιεργητές.

Την τιμή αυτή έδωσε ήδη από την αρχή της σποράς η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης. «Οι υπόλοιπες εταιρείες είχαν δώσει 19 λεπτά. Τώρα βλέπω ότι άρχισαν σιγά-σιγά να μας ακολουθούν», δηλώνει στην Agrenda ο επικεφαλής της, Δ. Πολιτόπουλος επισημαίνοντας ότι «η παραλαβή του κριθαριού συνοδεύεται με την άμεση καταβολή της αξίας του προϊόντος. Ο αγρότης δηλαδή εξοφλείται στην παράδοση».



Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έχει συμβολαιοποιήσει για το τρέχον έτος περί τα 5.000 στρέμματα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου με τη συγκομιδή να εκτιμάται μεταξύ 350 – 400 κιλών ανά στρέμμα. Ο σχεδιασμός για του χρόνου προβλέπει συμβόλαια για 12.500 στρέμματα και το 2015 διπλασιασμό τους στα 25.000 στρέμματα. Δεδομένου ότι οι παραγωγικές ανάγκες καλύπτονται από 10.000 στρέμματα, από το 2014 η εταιρεία θα μπορεί να τροφοδοτεί και άλλες μικροζυθοποιίες.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Αντίστοιχο στόχο, δηλαδή της πλήρους κάλυψης των παραγωγικών της αναγκών μέσω ελληνικού κριθαριού συμβολαικής γεωργίας έχει θέσει και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Όπως τόνισε στην Agrenda ο διευθυντής Επικοινωνίας του ομίλου, Μηνάς Μαυρικάκης, το αργότερο στις αρχές του 2015 oι συνολικές ποσότητες που θα προμηθεύεται η εταιρεία θα φτάνουν τους 65.000 τόνους. Ήδη από φέτος στο πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποίας συμμετέχουν μέσω 23 συνεταιρισμών 2.100 παραγωγοί, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την περυσινή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, οι παραλαβές κριθαριού έχουν  αυτή την περίοδο ξεκινήσει με την τιμή προσπαρτικά να διαμορφώνεται προς το παρόν στα 18 λεπτά το κιλό με την προοπτική, όμως, να «κλειδώσει» τελικά στα 19 λεπτά το κιλό, όπως δηλαδή και την περυσινή χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα της πενταετίας 2008 (όταν και ξεκίνησε ο όμιλος να εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία στην Ελλάδα) μέχρι το 2012, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύτηκε συνολικά 70.000 τόνους ελληνικού κριθαριού, με την αξία της ποσότητας αυτής να ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο όμιλος έχει ήδη δημιουργήσει πέντε πειραματικούς αγρούς στη Νιγρίτα Σερρών, τη Νίκαια Λάρισας, τη Λιβαδειά, την Πάτρα και τα Σπάτα Αττικής όπου καλλιεργούνται νέες, προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες ποικιλίες κριθαριού.

Άρθρο από το agronews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου