Το 1ο κι ελληνικό βυνοπoιείο ολοκληρώνεται στην Κομοτηνή με ίδια κεφάλαια.

Τρίτη

«Πρόκληση σε ότι κάνουμε νάναι καινοτομικό και διαφορετικό απ΄ ότι ήδη υπάρχει»
θα πει με καμάρι ο Δημήτρης Πολιτόπουλος

Ήδη υπογράφονται τα νέα συμβόλαια του 2014 για το κριθάρι με τους αγρότες της Ροδόπης

Το τσάι TUVUNU κατέκτησε την αγορά των ΗΠΑ σε  Καλιφόρνια, Λος  Άντζελες, Σικάγο, μπήκε στη νότιο Αφρική και στην Ευρώπη, ενώ κατέχει το 5% της ελληνικής αγοράς!

Φέτος κυκλοφόρησε και η μπύρα Πορφύρα, με αλκοόλη 6,3 και περιορισμένη παραγωγή για ειδικούς ουρανίσκους

Ρεπορτάζ Σταύρος Φανφάνης


Πριν λίγες μέρες γιόρτασε τα 50 χρόνια του αλλά και τα 17 χρόνια παραμονής  του στην Κομοτηνή που επέλεξε να ζήσει όχι απλά χωρίς να το μετανιώσει αλλά και να  λατρέψει αυτή την πόλη για χίλιους δυο λόγους. «Στην Αθήνα κατεβαίνω στους δύο μήνες μια φορά και όταν είναι πολύ αναγκαίο»,  θα πει,ενώ επιβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών στο τεράστιο οικόπεδο της ΒΙ.ΠΕ. των εγκαταστάσεων του μοναδικού και πρώτου ελληνικού βυνοποιείου ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης με τις επώνυμες μπύρες και πιο πρόσφατα το τσάι του βουνού και το ανθρακούχο νερό του βουνού που έχουν κατακτήσει την αγορά σε τενεκεδάκια. Σύντομα θα τα δούμε και σε γυάλινες συσκευασίες.

Την μονάδα του που αποτελεί καμάρι στην ΒΙ.ΠΕ. επισκέπτονται διπλωμάτες, επιχειρηματίες, Ευρωπαίοι εταίροι, πολιτικοί, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ήταν η μονάδα που βραβεύτηκε στην φετινή ΔΕΘ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το προϊόν τσάι tuvunu. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του που είναι το ορμητήριο δράσης του καθημερινά και μας μίλησε για όσα θετικά του συμβαίνουν και μάλιστα επ΄ ωφελεία και των αγροτών της περιοχής. «Η Κομοτηνή καινοτομεί σε κινήσεις, οι εταιρίες που επένδυσαν εδώ δεν έχασαν, είναι σένα στρατηγικό σημείο που και μετά την διάνοιξη με την Βουλγαρία σημαίνει πολλά. Η πόλη είναι μπροστά και θα πάει πολύ πιο μπροστά αφού ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες. Η περιοχή θ΄απογειωθεί», επιμένει. «Οι Έλληνες είχαν δύο επιλογές. Η να δουν την Θράκη σαν αρχή ή να την δουν σαν τέλος της χώρας, σας λέω ότι η Θράκη έχει απείρως περισσότερα πλεονεκτήματα από τη νότιο Ελλάδα».

ΟΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΡΑΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΥΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Σ΄ΕΝΑ ΜΗΝΑ

Με ίδια κεφάλαια χωρίς δανεισμό ολοκληρώνεται η νέα μονάδα που θα μπορεί να διαχειρίζεται φέτος 3.500 τόνους κριθάρι και του χρόνου θα πάει στις 7.000 τόνους. Εξυπηρετεί 15.000 στρέμματα αγροτών στην περιοχή της Ροδόπης και το κόστος επένδυσης είναι  4.200.000 ευρώ μέσα στο 2013 τα οποία έγιναν όλα εξ ιδίων πόρων με ίδια κεφάλαια από τις ταμειακές ροές της εταιρείας.  «Σας διαβεβαιώνω ότι τα χρήματα που παράγονται από την πώληση των προϊόντων μας καταλήγουν στην πόλη της Κομοτηνής κι επενδύονται εδώ στην βιομηχανική περιοχή. Είναι ο κοινός πλούτος η τοπική παραγωγή για όλους μας, κι ευχαριστούμε την Θράκη που μας στηρίζει,  στηρίζει την μπύρα μας κατά 95%» αναφέρει ο κ. Πολιτόπουλος.

Ο δρόμος μέχρι να φθάσει εδώ δεν ήταν εύκολος ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα, κάθε άλλο. Βίωσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, με χτυπήματα  κάτω από τη μέση που όμως το πάλεψε επιβλήθηκε καθιέρωσε κανόνες και το ελληνικό όνομα της πρώτης μπύρας που έγινε με ελληνικά κεφάλαια και ξεκάθαρη ταυτότητα. Μια τεράστια σημαία ελληνική κυματίζει και στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου του. Η ξενάγηση που ακολουθεί δείχνει να τηρούνται απόλυτα όλα τα συστήματα ασφαλείας να εργάζονται 90 άτομα και υψηλό επιστημονικό δυναμικό να αναπτύσσονται υποδειγματικοί χώροι.

Το ενδιαφέρον περιστρέφεται στο βυνοποιείο που είναι το πρώτο στην χώρα μας.
- Τι ακριβώς θα προσφέρει; Την ολοκλήρωση και καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Η βυνοποίηση περιλαμβάνει την επεξεργασία του κριθαριού σε βύνη που γίνεται μέσα από τις μεγάλες δεξαμενές διαβροχής όπου μουλιάζει το κριθάρι, ακολουθεί μετά από 3 μέρες ο ποιοτικός διαχωρισμός του και σε σταθερή θερμοκρασία και υγρασία μεταφέρεται σε δοχεία βλάστησης όπου αναπτύσσεται ο κόκκος τους για να δημιουργήσει την πράσινη βύνη.

Όταν αυτή αναπτυχθεί που έχει διπλάσιο μήκος από τον αρχικό σπόρο ακολουθεί  η ξήρανση που ονομάζεται φρύξη και η κατεργασία καβουρντίσματος  της στίλβωσης αναλόγως την μπύρα που θα παραχθεί αν είναι ξανθή, καστανή κλπ. Έτσι λοιπόν η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης θα είναι η μοναδική που κάμει όλα τα βήματα ολοκληρωμένα ξεκινώντας από την βυνοποίηση, τη ζυθοποίηση, το φιλτράρισμα, την εμφιάλωση και την αποθήκευση για να ακολουθήσει το δίκτυο διανομής, η εξαγωγή, η διαφήμιση και προώθηση και τόσα άλλα.

Φέτος μέσα στο 2013 κυκλοφόρησε και η μπύρα Πορφύρα μια διαφορετική μπύρα  με  υψηλή αλκοόλη 6,3 και περιορισμένη παραγωγή για ειδικούς ουρανίσκους.

Άρθρο από το xronos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου