Τι επιπτώσεις έχει ο καφές και η μπίρα στον εγκέφαλο μας...

Κυριακή

Πατήστε για μεγέθυνση
Η μπίρα και ο καφές είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως. Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τις αρνητικές επιδράσεις που τυχόν έχουν στον οργανισμό μας, ωστόσο κάθε ένα από τα δύο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Μία Ιαπωνική εταιρεία καφέ, χρησιμοποίησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί σχετικά με την επίδραση του καφέ και της μπίρας στον ανθρώπινο οργανισμό και έκανε ένα συγκριτικό «crash test» στα δύο ποτά, εξάγοντας απρόβλεπτα συμπεράσματα σχετικά με τις «μαγικές» τους ιδιότητες.

Οπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.Ilovecoffee.jp υπάρχει ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται «εγκεφαλικός φλοιός» και ελέγχει την σκέψη, τη συνείδηση, την κίνηση και τα αντανακλαστικά μας. Ακριβώς εκεί χτυπάνε η μπίρα και ο καφές, με διαφορετικό, ωστόσο, τρόπο.

Συγκεκριμένα, η μπίρα (γενικά το αλκοόλ) χτυπώντας το φλοιό του εγκεφάλου, μας μπερδεύει μεν και μας δυσκολεύει να εκτελέσουμε απλές κινήσεις, ωστόσο μας απαλλάσσει από άγχη και αρνητικές σκέψεις, βοηθώντας το μυαλό να λειτουργήσει πιο «ελεύθερα». Μάλιστα όταν το ποσοστό του αλκοόλ στο αίμα φτάσει το 0.07 (ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο ποτήρια μπίρας) γινόμαστε αυτόματα πιο δημιουργικοί.


Από την άλλη, ο καφές, αποσυνδέει τον υποδοχέα από την αδενοσίνη (η σύνδεση των οποίων μας προκαλεί νύστα) και ο υποδοχέας αντίθετα, ενώνεται με τα μόρια της καφεΐνης, κρατώντας το μυαλό μας ξύπνιο και σε εγρήγορση, από το πρώτο κιόλας 5λεπτο μετά την κατανάλωση καφέ.

Συνοψίζοντας, τα καλά της μπίρας είναι ότι αποβάλει το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις βοηθώντας τον εγκέφαλο να κατεβάσει καλές ιδέες, ενώ με τη σειρά του ο καφές βοηθάει να μένουμε συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση για να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη.

Επειδή όμως σε όλα υπάρχει κι ένα «αλλά» και τα δύο ποτά έχουν τα αρνητικά τους. Συγκεκριμένα, η μπίρα ευθύνεται για την αδυναμία συγκέντρωσης και την μείωση της μνήμης, πράγμα που σημαίνει ότι αν ο εγκέφαλος κατεβάσει κάποια καλή ιδέα υπό την επήρεια αλκοόλ, καλό θα ήταν να τη γράψετε αμέσως κάπου γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τη θυμάστε το άλλο πρωί. Οσο για τις αρνητικές επιπτώσεις του καφέ, αξίζει να σημειωθεί, ότι πίνοντας συχνά καφέ, αυξάνεται η ανοχή του οργανισμού κι έτσι την επόμενη φορά θα θέλει ακόμα περισσότερο καφέ για «να πάρει μπροστά».

Επειδή λοιπόν, «παν μέτρον άριστον» που έλεγαν και οι αρχαίοι, μικρές ποσότητες και από τα δύο ροφήματα είναι ιδανικές για τον οργανισμό.

Η έρευνα καταλήγει συμπεραίνοντας ότι η μπίρα είναι ιδανική όταν θέλουμε να μας έρθει κάποια ιδέα, ενώ αντίθετα, ο καφές είναι ιδανικός για την εκτέλεση της.

Άρθρο απο το iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου