Δείτε από την οθόνη σας το brewday του Κόκορα σε ζωντανούς χρόνους:
Σήμερα ο Κόκορας φτιάχνει μια καλοκαιρινή Pils και σας μεταφέρει μεσώ photo την μαγεία της ζυθοποιήσης
Εδώ είναι η συνταγή μας :
Rooster’s 2 30/05/2012
Grain Bill Hop Pellets Bill Misc Bill
2.77 kg Pilsner 70% Aurora 30gr 45min 9 % ΑΑ Irish Moss 5gr 15min
0.42kg Carapils 10% Saaz 15gr 15min 3.6% ΑΑ Coriander 5gr 15min
0.20 kg Acid 5% Saaz 10gr 10min
0.30 kg Rauchmalt 8% Saaz 5gr 5min
0.1 kg Wheat malt 2,5% Saaz 10gr 5 days D.H.
0.05 kg Dark wheat malt 1,5% Σύνολο 65 gr
0.12 kg Caramunich 3%
Σύνολο 3.96 kg
Mash Stepping Water Bill Yeast Bill
42 oC 30min 18.5l Sparging water 12gr W34/70
51 oC 45min 9l Mashing water 8grBrewferm lager
62 oC 60min 1l Starter’s water
68 oC 15min Σύνολο 28.5 l
72 oC 40 min
75 oC 15min mash out
Σύνολο 3h 25min
Fermentation Sugar Bill
2d starter 1 l 1.056 O.G. 10 oC Krausen 1l 1.056 O.G.
9 days Prime Fermentation 1.062 – 1.020 O.G. 10 oC
5 days Diacetyl Rest 1.020 – 1.018 O.G. 10 oC σε 2ο Κάδο Boil Volume
7 days Secondary Fermentation 1.024 – 1.018 O.G. 10 oC Pre boil 22l
2 months Lagering 2 oC Total Vol 16l(15l + 1l)
Wort aeration 100 min
Wet crushing 110 ml
Έχουμε βάλει το stir plate να ετοιμάζει το starter μας από προχθές το βράδυ ώστε να δυναμώσουμε και να αυξήσουμε τα στελέχη από το ''κατοικίδιο'' μας με μια μικρή αερόβια ζύμωση σε θερμοκρασία όμοια με αυτή που θα ζυμώσουμε (10 oC). Το γλεύκος που ζυμώνουμε στο starter έχει κοινά Plato και περίπου κοινή σύσταση με το μετέπειτα γλεύκος ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεταβολισμό στη μαγιά μας και να νιώσει σα το σπίτι του το ''ζωάκι'' μας μετέπειτα!
Ενυδατώνουμε τη βύνη μας και τη θρυμματίζουμε. Η ενυδάτωση βοηθάει στο να μην διαλυθεί ο φλοίος της βύνης και βάλουμε τανίνες στην μπίρα μας (στυφή γεύση) αλλά μας αφήνει να εκμεταλλευτούμε τα άμυλα του. Στα 4 kg βύνη , 100 ml νερού είναι αρκετό (25ml /kg).
Πρώτη στάση στους 42 oC για να διαχωρίσουμε τα ένζυμα και αμέσως η β-γλυκανάση ξεκινάει το πάρτι.
Βλέπω 5,1 pH (ιδανικό το 5,2) και συνεχίζω για τις υπόλοιπες ενζυματικές στάσεις.
Στάσεις στους 62 οC (β-αμυλάση) , 68 oC , 72 oC (α-αμυλάση) και σταματάμε την ενζυματική δράση στους 75 οC.
Όλη η δραστηριότητα κράτησε 3h 25min (mashing).
Οξυγόνωση του γλεύκους με aeration pump γύρω στα 80min. (5min/l) ώστε να προλάβει αναπαραχθεί η μαγιά μας πριν αρχίσει την αναερόβια ζύμωση. Τα επιθυμητά επίπεδα οξυγόνου είναι 10ppm , αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί με homebrew εξοπλισμό. Τα επίπεδα οξυγόνου τα ορίζει η μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε και τα Plato του γλεύκους μας.
Τέλος προσθέτουμε την μαγιά μας και απολαμβάνουμε το χορό από τις φυσαλίδες στην αεροπαγίδα μας.
Με αγάπη,
Ο Κόκορας σας.
Στάσεις στους 62 οC (β-αμυλάση) , 68 oC , 72 oC (α-αμυλάση) και σταματάμε την ενζυματική δράση στους 75 οC.
Όλη η δραστηριότητα κράτησε 3h 25min (mashing).
Ελέγχουμε αν πήγε καλά η διαδικασία με iodine test, και ακολουθεί η διήθηση ενώ παράλληλα αρχίζει το ξέπλυμα της βύνης για να πάρουμε σχεδόν όλα τα σάκχαρα (περί το 80%).
Βράσιμο στους 98 οC για να διώξουμε το dms και να αποστειρώσουμε το γλεύκος και ήρθε η ώρα του λυκίσκου...
Γρήγορη ψύξη του γλεύκος από τους 98 οC στους 10 οC με το chiller για την αποφυγή μολύνσεων.
Πλέον σε οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το γλεύκος μας πρέπει να έχει απολυμανθεί.
Φιλτράρουμε το γλεύκος από το λυκίσκο ,τον κόλιανδρο και το irish moss καθώς και από συμπλέγματα πρωτεϊνών.
Οξυγόνωση του γλεύκους με aeration pump γύρω στα 80min. (5min/l) ώστε να προλάβει αναπαραχθεί η μαγιά μας πριν αρχίσει την αναερόβια ζύμωση. Τα επιθυμητά επίπεδα οξυγόνου είναι 10ppm , αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί με homebrew εξοπλισμό. Τα επίπεδα οξυγόνου τα ορίζει η μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε και τα Plato του γλεύκους μας.
Τέλος προσθέτουμε την μαγιά μας και απολαμβάνουμε το χορό από τις φυσαλίδες στην αεροπαγίδα μας.
Με αγάπη,
Ο Κόκορας σας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου